Fijn dat ik mag bijdragen aan de Duurzame Estafette! Na alle vorige verhalen is natuurlijk al duidelijk dat we samen de wereld gaan verbeteren, zo goed mogelijk werken met de materialen die er al zijn en dat we zorgvuldig met mens en milieu omgaan. De afgelopen 25 jaar heb ik als polyvalent designer maatschappelijk verantwoord ondernomen (MVO). Dat betekent eigenlijk dat ik, zonder er de nadruk op te leggen, duurzaam aan het werk was. Mijn uitgangspunt is altijd dat je het beste mensen mee kunt nemen door je ontwerp gewoon woest aantrekkelijk te maken, de rest volgt dan vanzelf.

Zo zijn mijn monumentale en modulaire LAMPSHAPES al jaren Cradle to Cradle (C2C). Alle materialen zijn dus weer als oorspronkelijke grondstof te gebruiken. Dat geldt ook voor de IRON CURTAINS, die speciaal voor mij geweven worden van roestvast staal. De HAPPY UPCYCLE CURTAINS worden volgens mijn designrecept uitgevoerd in effen velours of mixed fabrics van A-keus restmaterialen van “A House of Happiness”. En de ICEBREAKERS, groot of klein, worden alleen nog gemaakt met gerecycled acryl. Opdrachtgevers weten hier vaak niets van. Het speelt meestal ook niet, omdat ontwerpen over het algemeen tientallen jaren blijven hangen, een andere vorm van duurzaamheid. De modulaire LIFE IS GREAT vuur-en-grill tafel gaat daarom generaties lang mee. Het zoontje van een nieuwe eigenaar vroeg zich al bezorgd af wie van de kinderen de tafel later zou erven…
Vijf jaar geleden wilde ik nog een stap verder gaan en heb ik het besluit genomen om voor nieuwe ontwerpen geen nieuwe materialen te gebruiken. In 2003 had ik al een analyse gemaakt bij de eerste kringloopketens van degelijk spul dat als afval vernietigd wordt (1 kilo afval = 1 kilo CO2). De eerste aanzet naar het aantrekkelijk maken van dit overschot stamt uit die tijd. Toen in 2017 de Recycle Boulevard in Leeuwarden werd geopend kwam alles opeens samen.
BNS Crisp leden kunnen de volledige groene estafette in de trendbibliotheek lezen.
