De groene estafette | Amazona 2022

Pretty good painting
Duurzaamheid is een hot-topic. We worden ons steeds bewuster om bij te dragen aan een gezonde en veilige aarde en houden hier ook rekening mee in ons interieur. Daarbij wordt niet altijd gedacht aan de verf op de muur. Doe jij dit al in jouw interieuradviezen? Zeker doen. Een verf die gifvrij is en geen oplosmiddel (VOS) bevat of stoffen die niet afbreekbaar zijn; dat klinkt alleen maar goed toch?


Feestje
Amazona heeft als allereerste een 100% ecologische krijtverf op de markt gebracht die puur natuurlijk is, Natureplus gecertificeerd in een verpakking van recycled materiaal. De verf wordt in Nederland op ambachtelijke wijze gemaakt door puur natuurlijke mineralen als grondstof te gebruiken. Het resultaat? Een krijtverf die zoals gezegd gifvrij is en geen chemische stoffen bevat, maar die ook lichtecht is, nat afwasbaar, ademend én antiallergisch. Wedden dat jij, je klant en ook het milieu er een stuk vrolijker van wordt!


Hoi
Mijn naam is Christel van Bragt, interieurstyliste en oprichtster van Amazona. Met mijn voorliefde voor interieur, goed gevoel voor kleur en geven van interieuradvies ben ik met mijn eigen verfmerk begonnen. Regelmatig wilde ik bepaalde kleuren in mijn interieuradvies toepassen maar kon deze niet vinden. Daarnaast was er op dat moment geen ecologische verf op de markt die geschikt was voor de smaak van mijn klanten, dus ben ik aan de slag gegaan!

‘Healing Environment’
In de eerste jaren lag de nadruk voornamelijk op interieurstyling vanuit het ‘Healing Environment’ gedachtegoed waarbij kleur en materialen op je onderbewustzijn werken. Het gebruik van de juiste kleur en het juiste materiaal kunnen dus een positieve werking op je lichamelijke of mentale gezondheid. Vanaf 2008 verschoof de focus naar het ontwikkelen en verkopen van verfproducten en ging ik verder aan de slag met o.a. een collectie ecologische Krijtverf, Ecoclean en Ecofinish. Eerder verkocht Amazona al wel Kalkwas en Colourwax ® en gaf ik interieuradvies. Hierbij kon ik mijn kennis over kleuren gebruiken en vertalen naar de collectie Krijtverf. Het Healing Environment gedachtegoed is altijd onderdeel geweest van alle ontwikkelingen. Inmiddels hebben we ruim 34 kleuren krijtverf in ons assortiment. Onze kleuren zijn verkrijgbaar in 0,75 liter en 4 liter emmers.

Het groenste kleurenpalet
Onze ambachtelijke werkwijze is bijzonder, maar ook noodzakelijk omdat de krijtverf uitsluitend uit natuurlijke pigmenten bestaat. De intensiteit van de pigmenten is weliswaar nooit 100% hetzelfde, maar door ons productieproces hebben de verfkleuren wel een gegarandeerd eindresultaat volgens de normkleur. Je dient altijd met een normkleur te werken, er goed naar te kijken en bij te stellen waar nodig. Een voordeel is dat door de natuurlijke grondstoffen en kleurpigmenten de verf uitstekend dekt en geen stoffen bevat die niet afbreekbaar zijn. Amazona Krijtverf bevat daarnaast geen dierlijke producten waardoor de verf 100% vegan is.

100%
Duurzaam ondernemen is voor ons een uitgangspunt. Naast onze ecologische producten wordt alles zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Zo zijn onze verfkwasten niet gemaakt van varkenshaar die door middel van een chemisch proces worden ontkleurd, maar maken wij gebruik van synthetische verfharen. Deze vegan verfkwasten nemen minder verf op én zijn gemakkelijk schoon te maken.

Aan het verzenden van de producten is ook gedacht. Zo maken wij gebruik van milieuvriendelijke geproduceerde verpakkingsmaterialen. Onze verfemmers zijn geproduceerd van recycled kunststof, de etiketten zijn gemaakt van suikerriet en het vulmateriaal van de verpakking is wateroplosbaar. De verbranding van de materialen heeft geen schadelijke effecten op het milieu of zijn geschikt voor recycling. Let wel op: apart inzamelen moet natuurlijk wel!

Kortom, bij een duurzaam product hoort ook duurzaam ondernemen. Amazona Krijtverf is al een aantal jaren Nederland Natureplus gecertificeerd. Dit label wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Aan de slag!
We hopen jullie met deze blog bewust te maken van het soort verf dat in een interieur gebruikt wordt, maar vooral dat we jullie inspireren om lekker aan de slag te gaan! Durf te combineren met kleuren én kies de kleuren vanuit je hart! Start pretty good painting today!

Voor de volgende blog geef ik het stokje graag door een contactpersoon: Jaga Climate Designers. Dit is een bedrijf waar duurzaam ondernemen in het DNA zit op het gebied van koelen, ventileren en verwarmen van ruimten met radiatoren.