Je uurtarief bepalen

 

 

Wat is een goed uurtarief, wat kan ik vragen? Dat is een kwestie die bij veel ondernemers leeft. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar je huid ook niet te goedkoop verkopen. Je uurtarief in 5 stappen.

Je uurtarief is niet te vergelijken met een salaris in loondienst. In je uurtarief zit zoveel meer besloten. Zoals ziektekosten, opleidingskosten, kantoorhuur, pensioenopbouw en ga zo maar door. Wat speelt er mee bij het bepalen van je uurtarief

Je uurtarief in 5 stappen:

1. Noodzakelijke inkomsten
Hoeveel geld heb je maandelijks minimaal nodig om van te leven en om aan je verplichtingen te voldoen? En wat betekent dit op jaarbasis? Bereken dit en denk hierbij ook aan je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en tegenvallers zoals een kapotte wasmachine.

2. Zakelijke kosten
Vergeet bij de berekening niet dat je als ondernemer, vergeleken met mensen in loondienst, veel kosten zelf draagt. Zoals opleidingskosten, kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen, enzovoort.

3.Declarabele uren
Voor hoeveel uren kun je jaarlijks een factuur uitsturen? Maak een realistische schatting. Ga uit van het aantal dagen en uren dat je wekelijks denkt te werken en haal daar de vakantie- en feestdagen vanaf. Niet alle uren kun je factureren. Je bent ook tijd kwijt aan zaken als acquisitie, netwerken, administratie, ideeën bedenken.

Het bedrag dat je nu hebt (noodzakelijke inkomsten, belastingen en de zakelijke kosten) deel je door het aantal declarable uren. Het bedrag dat je overhoudt is je minimale uurprijs; het tarief dat nodig is om geen verlies te maken. 

4. De concurrent
Welk tarief hanteert de concurrentie? Zoek dat uit en bepaal je strategie. Kies voor een marktconforme uurprijs of ga hoger of lager zitten. Lager, om te concurreren op prijs. Hoger omdat je meer aanbiedt of waard bent dan die andere aanbieders.

5. Vraag en aanbod
Bij je uurprijs speelt vraag en aanbod een rol. Ben jij één van de weinige specialisten op jouw vakgebied en is de vraag naar jouw dienst groot? Dan zou je meer kunnen vragen. Bied een lager tarief als je veel concurrentie hebt of als er niet zoveel vraag is naar jouw dienst.

 

Webinar: Hoe bepaal je een uurtarief?
Hoe bepaal je een uurtarief voor je diensten als zzp’er? Ondernemer Jos Persoon en Mariëtte Schuit (Belastingdienst) delen tips.

Wat kun je verwachten?

  • Welke factoren hebben invloed op uw tarief
  • Informatie over aftrekposten en vrijstellingen

Meer weten informeer ernaar bij de Kamer van Koophandel www.kvk.nl

Bekijk hier het webinar