Heimtextil trendboek 2024/2025: New Sensitivity

New Sensitivity

Heimtextil Trends 24/25 gaat over het benaderen van de toekomst van textiel met een nieuwe gevoeligheid. In deze context betekent gevoeligheid dat er bij het nemen van een beslissing of product rekening wordt gehouden met de impact. We hebben een gevoelige manier van denken nodig en het beschouwen van onze relatie met elkaar, de technologie en de natuur als een samenhangend functioneren als een knooppunt.

 

 

 

 

 

 

 

3 benaderingen

Concreet zien we nieuwe gevoeligheid ontstaan ​​in huishoudtextiel via drie verschillende benaderingen:

  • Plantaardig textiel
  • Bio-engineered textiel
  • Technologisch textiel.

Alle drie de richtingen laten verschillende wegen zien naar een gevoeliger wereld van textiel. Hieronder de 3 benaderingen of lees er alles over – en bekijk 4 inspirerende filmpjes – op de website van Heimtextil

Plantaardig textiel

Plantaardig textiel betekent dat de vezels afkomstig zijn van iets dat groeit en niet synthetisch geproduceerd zijn. Het duurzame voordeel van plantaardig textiel is dat het van natuurlijke oorsprong is en daardoor beter in aanmerking komt voor recirculatie in bestaande ecosystemen. Plantaardig textiel kan in twee groepen worden verdeeld. De eerste groep textiel wordt gemaakt van plantengewassen als cactus, jute en zeewier. De tweede groep bestaat uit textiel gemaakt van plantaardige bijproducten die overgebleven grondstoffen zijn van de productie, zoals banaan, olijven, persimmon en hennep.

 

 

 

 

Bio-engineerd textiel

Bio-engineering slaat een brug tussen natuur en technologie en transformeert de manier waarop textiel wordt gemaakt. Ze kunnen in twee richtingen worden verdeeld: volledig bio-engineered en bio-verbeterend biologisch afbreekbaar textiel. Voor volledig bio-engineered textiel worden bij de textielproductie door de natuur geïnspireerde strategieën toegepast. Textiel wordt gemaakt van de eiwitten, koolhydraten in maïs, gras en rietsuiker, oftewel bacteriën. Biologisch afbreekbare vezels kunnen aan conventioneel textiel zoals polyester worden toegevoegd om het vermogen van conventioneel textiel om terug te keren naar materialen uit de natuur te vergroten.

 

 

 

 

Technologisch textiel

Technologie kan de transformatie van textiel ondersteunen via verschillende methoden: upcycling en recycling van textiel, textielconstructie en textielontwerp. Het ontwikkelen van technologieën voor het recyclen van textielafval en -methoden, of oude textielconstructietechnieken zijn manieren naar duurzame oplossingen. Textile Design Thinking is een andere methode die kritieke kwesties zoals energieverbruik of duurzaamheid van natuurlijke vezels aanpakt en deze verbetert door technologische vooruitgang op het gebied van textiel.

Bron: Heimtextil