Dutch Design Week | 21 t/m 29 oktober 2023 | Eindhoven

Picture This:

het thema van Dutch Design Week 2023 (DDW23) en op het eerste gezicht een onschuldige oproep. Maar stel je nu eens écht voor dat we blijven leven zoals we nu doen… wat voor wereld zien we dan over 20, 50, 100 jaar? Picture This is een dringende oproep om dat beeld onder ogen te komen en het tij te keren. Daarbij is de inzet van ontwerpers onontbeerlijk, die andere denkrichtingen en de uitzonderlijke kracht van visualisatie inbrengen.

Bron: DDW23 – Max Kneefel

Er is zoveel te zien, zo veel te beleven maar waar moet ik beginnen? Daarom heeft BNS Crisp een must see lijstje gemaakt.

De BNS Crisp must see tips voor jou op een rijtje!

  1. Klokgebouw de plek om je bezoek aan de DDW te starten. Tevens staat hier onze partner Leolux. Deze graag even een vermelding geven.  
  2. Piet Hein Eek, interessante locatie met meerdere expo’s 
  3. Studio Rens x Tarkett x Elle Decoration met Lino Undercover 
  4. Raw Color met Multiply
  5. NRE Terrein met meerdere interessante exposities waaronder Aptum, Alissa + Nienke, Thier van Dalen 
  6. The Product Chronicles
  7. Icons Re/Outfitted 
  8. Graduation show 
  9. Kazerne: Home of Design

Bron: DDW – Cleo Goossens

1. Klokgebouw de plek om je bezoek aan de DDW te starten.

Centraal in het creatieve stadsdeel Strijp-S staat het Klokgebouw. Deze voormalige Philips-fabriek is een niet te missen hotspot, te herkennen aan… de blauwe Philips-klok. Voor veel bezoekers hét startpunt van een bezoek aan DDW en altijd prominent in de belangstelling. Verspreid over 4 hallen van in totaal 7.500 vierkante meter expositieruimte, vind je hier zowel individuele projecten en collecties als groepstentoonstellingen. Wist je dat hier BNS Crisp merkpartner Leolux staat.

Leolux in het klokgebouw:

Ontmoet Leolux op Dutch Design Week
Samen met vijf andere Nederlandse designproducenten nodigt Leolux je tijdens Dutch Design Week uit voor ‘Future>Factory>Furniture’, een presentatie in het Klokgebouw. Hier starten we een gezamenlijke zoektocht naar een duurzamere toekomst voor de interieurindustrie. Wij laten zien hoe we onze producten nu maken, we formuleren onze uitdagingen en nodigen je uit om jouw ideeën met ons te delen. Dagelijks geopend van 11.00-18.00

Bron: DDW

2. Piet Hein Eek, interessante locatie met meerdere expo’s 

Piet Hein Eek: dit is het hele jaar door een design-hotspot, maar tijdens DDW laten ontwerpers uit alle windstreken hun ontwerpen zien in de showroom op Strijp-R. Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober kun je zelfs aanschuiven voor een diner middenin Piet’s werkplaats – inclusief live muziek. Bron: VT Wonen

In een oude Philips-fabriek heeft interieurontwerper Piet Hein Eek zijn bedrijf gevestigd. De werkplaats waar alle meubels worden gemaakt, wordt omringd door een showroom met kunstgalerie, winkel, kantoor, hotel, twee restaurants, frietzaak en rooftop bar. Laat je bij Piet Hein Eek inspireren en omringen door kunst, design en antiek. Locatie: Strijp-R.

Bron: Linoleum Undercover : Combine, Colour, Reverse — © Rens x Tarkett

3. Studio Rens x Tarkett x Elle Decoration met Lino Undercover 

“Wij geloven dat de juiste kleuren en materialen een goed idee kunnen optillen en verder brengen.” MATERIAALGERICHT, KLEURRIJK TOT IN DE KERN Studio RENS is een Nederlandse ontwerp-onderzoeksstudio gespecialiseerd in het toegepaste onderzoek van kleuren en materialen. Vanuit onze studio in Eindhoven bieden wij op maat gemaakte ontwerpen en inzichten via een veelheid aan praktijken en diensten.

Al meer dan 125 jaar produceert Tarkett linoleum volgens hetzelfde originele recept. Voortdurend in ontwikkeling en op zoek naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden, startte het vloerenmerk deze bijzondere samenwerking met Studio RENS. Ontwerpers die bekendstaan om hun onconventionele kleur- en materiaalexperimenten, en onderzoekers die bedrijven en kwaliteitslabels al meer dan 15 jaar vooruithelpen. Wat als onder boven is en achter voor? Als het onzichtbare zichtbaar wordt en de rafelranden centraal staan? Wanneer materiaaleigenschappen voor zichzelf mogen spreken en het niet de afwerking is, maar het proces dat in de schijnwerpers staat? Tijdens DDW laten Tarkett en Studio RENS zien waar een unieke samenwerking toe kan leiden. Veelbelovende onderzoeksresultaten, toepassingen en productconcepten voor de toekomst.

Bron: Multiply by Raw Color – Quarantine Quilts — © Raw Color

4. Raw Color met Multiply

Raw Color combineert objecten, textiel en installaties tot een ruimtelijke kleurervaring.

Ruimtelijk ontwerp
Het tentoonstellingsontwerp is door de studio ontwikkeld en gerealiseerd om een ruimtelijke kleurbeleving te creëren. Daarnaast kunnen bezoekers in de archiefkasten het grafisch werk en proces ervaren. Branding voorbeleden staan naast materiaal en kleur proeven. Hiermee kunnen de bezoekers inzicht krijgen in de werkwijze van de studio.

Zelf geregisseerd en in opdracht
De diversiteit van Raw Color is door de hele tentoonstelling duidelijk te ervaren. Productontwerp, textiel en interactieve installatie staan naast elkaar. De bezoeker kan ervaren hoe zelf geïnitieerde projecten het werk in opdracht beïnvloeden. Deze tentoonstelling is een unieke kans om een brede selectie van de meest iconische werken van Raw Color te zien.

Wil jij na de DDW nog meer Raw Color en lukt het je niet om naar de DDW te komen? Op de interieurprofessionaldag komt Raw Color een kleurpresentatie houden. Nog geen ticket? Boek die dan snel.

Bron: GRID pendant light — © Pim Top

5. NRE Terrein met meerdere interessante exposities waaronder Aptum, Alissa + Nienke, Studio Thier & van Dalen 

Over APTUM (by: Ontwerpduo Tineke & Nathan)

Aptum brengt verwondering, spanning en magie in de ruimte. Verlichting met een expressie die kan variëren van kleurrijk en chaotisch tot sober en geometrisch.
Aptum is verlichting op maat, met volledige service in ontwerp, productie en montage. 
Lampen die zich vertakken als een boom, glaswerk dat oplicht zonder elektriciteit, gloeiende lijnen in de ruimte: de fantastische wereld van Aptum komt voort uit de samenwerking en chemie tussen Tineke Beunders en Nathan Wierink.

‘De Peelcentrale’ is een meer dan 100 jaar oud monumentaal gebouw in het centrum van Eindhoven, NRE terrein. Het is de thuisbasis van Tineke Beunders en Nathan Wierink van APTUM (by Ontwerpduo). Het pand wordt door het duo zelf gerestaureerd. De locatie heeft werkplaatsen waar ze uitgebreid experimenteren en naar hartelust creëren. Er zijn expositieruimtes waar de bezoeker het werk van Aptum en samenwerkingen met andere creatieven kan bekijken. Tijdens de Dutch Design Week is in de Peelcentrale, een spetterend voorbeeld van een muurschildering door Marije Vermeulen te zien. In de monumentale entrée van het woon en werk gebouw heeft zij een ontwerp gemaakt en uitgevoerd met daarin meerdere versies van de Ribbon. Het MARIJE VERMEULEN X APTUM element weeft zich als een lint door de geschilderde lijnen en er ontstaat zo een extra dimensie in de schildering. 
Ook is te zien hoe de Ribbon solo te installeren valt en is zowel Marije Vermeulen als APTUM(ontwerpduo Tineke & Nathan)regelmatig aanwezig om uitleg te geven over het schets-en maakproces. Naast deze expositie heeft Aptum nog meer mooie samenwerking die je kan bekijken tijdens de DDW.

Bron: Golden Hour – APTUM X THE BOYSCOUTS — © Studio About

Over Alissa+Nienke

A+N Studio creëert zintuigelijke wanden en innovatieve installaties sinds 2014.
Welzijn is een groeiende zorg in de huidige samenleving, en A+N’s doel is om interieurproducten te ontwerpen die de zintuigen aanspreken en de individuele gezondheid en welzijn verbeteren.
Geïnspireerd door de natuur en door ambachten met toonaangevende technologieën te combineren, ontwerpen ze innovatieve materialen, objecten en installaties voor de interieurarchitectuur die nieuwsgierigheid en interactie opwekken. Op de DDW kun je een tentoonstelling verwachten waarin je zachtheid kunt aanraken en geluiden kunt triggeren, betoverd kunt worden door licht of kunt bewegen door een vloeiend landschap van individuele vormen.

Over studio Thier & van Daalen

Iris van Daalen & Ruben Thier delen hun fascinatie voor reflecties, kleuren en de elasticiteit van materialen. Zij zien het keer op keer als een uitdaging om deze materie te sturen en te vertalen naar duurzame ontwerpen. Ze ontwerpen verlichting, meubels, sieraden, accessoires en unieke objecten, in opdracht van merken en labels of op eigen initiatief. Daarnaast ontwerpen ze duurzame en op maat gemaakte interieurs voor bedrijven en particulieren, tot ruimtes waar je je thuis voelt. Tijdens DDW verlichten we het voormalige elektriciteitshuisje van het NRE-terrein, met glasgeblazen lichtinstallaties! Licht zorgt voor kleur, reflectie en een gevoel van ruimte. Met de combinatie van ambacht & techniek laten wij je verwonderen en licht en kleur beleven in dit historische gebouw. De studio nodigt de bezoeker uit zich onder te dompelen in een wereld van licht, kleur en innovatie!

Bron: DDW

6. The Product Chronicles

The Product Chronicles onderzoekt hoe ontwerpers de verbinding tussen gebruiker en product kunnen verkennen en versterken. Hoe kan ontwerp bijdragen aan waardevolle producten in de breedste zin van het woord? En een betekenisvolle relatie tussen mens en ding creëren?

In deze tentoonstelling reflecteren zes verschillende ontwerpers of collectieven op de waarde en betekenis van producten in de huidige consumptiemaatschappij. De werken houden ons een spiegel voor. Ze dragen mogelijkheden aan om andere keuzes te maken door ons te heroriënteren op een meer persoonlijke verbinding met de producten om ons heen.

Met werk van:

– Aniela Fidler Wieruszewska // Diamond Makers Lab
– Antoine Peters // Hand in hand in hand
– Christien Meindertsma // FLOCKS wool roving in three dimensions
– Nienke Hoogvliet & Tim Jongerius // Kairos
– Noud Sleumer // Wind Pavilions
– Re-gained // presents: Simone Post x Sparo; Atelier Reservé x Boro Atelier; PTSA x UvA x Ahrend

De tentoonstelling wordt gehouden in de locatie van Atelier NL, de Bergmannkerk. Tijdens The Product Chronicles toont Atelier NL hun lopende werk, verkopen ze servies en samples, en presenteren ze twee sociale projecten in samenwerking met Residency for the People. 
De KoffieKopSalon 55+ betrekt lokale ouderen bij live kleiwerk in de studio, en “Amsterdam Servies” is een samenwerking met lokale Amsterdammers, geïnitieerd door het Amsterdams 4 en 5 mei comité en gemaakt met lokale klei.

Bron: Eames Shell Chair DSW door Norman Monsanto — © Rob van der Vet

7. Icons Re/Outfitted 

In een tijdperk met groeiende bergen textielafval beginnen we aan een verkenning van innovatieve oplossingen om afgedankte denim te hergebruiken. ‘Icons Re/Outfitted’ is een transformatieve reis, die iconische stoelen van Vitra (bijv. Eames, Panton en Nelson) nieuw leven inblaast met hergebruikt denim van Levi’s®.

Een mode-oog op meubels

Tim Dekkers heeft bijvoorbeeld de iconische Coconut Chair van George Nelson op ingenieuze wijze getransformeerd met vilt gemaakt van afgedankte denim, geproduceerd door de sociale fabriek I-Did. Evenzo heeft de Nigeriaanse ontwerper Nkwo Onwuka de kenmerkende Amoebe-stoel van Verner Panton meesterlijk opnieuw uitgevonden, waarbij hij een eigentijdse benadering van upcycling naadloos combineert met het rijke tapijt van traditioneel Afrikaans vakmanschap. Bovendien heeft Sophie Cagniart de Plywood Group LCW Chair van Charles & Ray Eames nieuw leven ingeblazen met vintage paar Levi’s® 501® jeans, ter ere van het 150-jarig jubileum van deze iconische denim. Met behulp van traditionele Japanse borduurtechnieken bracht Cagniart de denim en de stoel nieuw leven in, doordrenkt met een frisse tactiele ervaring en een hernieuwde modieuze allure.

Bron: Graduation Show 2022 — © Angeline Swinkels

8. Graduation show

De Graduation Show van Design Academy Eindhoven (DAE) is een van ‘s werelds meest invloedrijke tentoonstellingen van werk van nieuwe ontwerpers. De jaarlijkse show tijdens Dutch Design Week stelt bachelor- en masterstudenten in staat om hun eindprojecten te tonen aan duizenden bezoekers.

Over de Graduation Show

De Graduation Show helpt bij het definiëren en communiceren van de agenda en het standpunt van de school over design. De show brengt werk van meer dan 200 afgestudeerden samen en onthult potentiële nieuwe toekomsten, biedt kritiek op onze huidige realiteit en houdt zich bezig met complexe ideeën over wat ontwerp is, wat het doet en wat het zou moeten doen. Het is zowel een viering van de studenten als een kans voor de school en haar afgestudeerden om deel te nemen aan de rest van de wereld, waarbij de ontwerpgemeenschap en leden van het publiek worden uitgenodigd om het tentoongestelde werk te bezoeken en ermee te interacteren.

Bron: Liiu – ACE — © Barbara Kieboom

9. Kazerne: Home of Design.

Op deze locatie laat je je inspireren door de locatie zelf maar ook zeker door de verschillende exposities die er te vinden zijn.

“Home is Where the Heart Is”

“Home is Where the Heart Is” is een tentoonstelling die een eerbetoon is aan het geliefde Eindhoven van de studio en markeert de eerste keer dat de geliefde ontwerpers terugkeren naar hun favoriete stad sinds ze hun studio hebben verplaatst naar een tien keer grotere ruimte, boordevol potentieel in het nabijgelegen Breda. Liiu, die op de shortlist stond voor een Dezeen-prijs in 2023, is het flexibele hanglampsysteem van VANTOT. Het zal de kern vormen van deze nieuwe tentoonstelling in Kazerne – het designplatform in het centrum van Eindhoven dat sinds 2014 een collaboratief ecosysteem biedt om zowel de evolutie van het Nederlandse design te ondersteunen als vorm te geven.

VANTOT begon te werken aan Liiu tijdens Covid lockdowns in 2020 en toonde voor het eerst de poëtische, lichtgewicht en verplaatsbare installaties in Milaan in 2021. Hun eerste visie was om enorme sculpturale installaties te creëren met maximaal 500 elementen voor hotels en horecafoyers. De stukken zijn schaalbaar en ook geschikt voor gebruik in kleinere huishoudelijke omgevingen met slechts twee elementen.

(r)evolutionary pleats 

Geïnspireerd door traditionele textiel plooitechnieken ontwikkelde Fenna van der Klei een nieuw ambacht: structureel textielplooien. Dit jaar presenteert ze het resultaat: een sculpturale scheidingswand vervaardigd zonder binders of harde materialen, waarin levendige kleuren het oog strelen. Een kleurexplosie. Een zorgvuldig gecureerd kleuroppervlak vangt het oog en speelt met de perceptie. De room divider, opgebouwd uit 100% textiel, nodigt uit tot een vanzelfsprekende beweging: levendige optische illusies tonen zich zacht en organisch en lijken, afhankelijk van de zichthoek, te glinsteren als de facetten van een edelsteen. Het magische effect is te danken aan de verfrissende full-colour prints op een geplooid oppervlak. Dit oppervlak is het resultaat van structureel textielplooien. De nieuw ontwikkelde techniek maakt het mogelijk hoge, zelfdragende textiel wanden te creëren zonder toevoeging van andere dragende elementen.

Bron: DDW The textile room divider in colorway Forest Green