Dutch Design Week | 21 – 29 oktober | Eindhoven

Dutch Design Week (DDW) is dit jaar van 21 tot en met 29 oktober en vindt wederom plaats in Eindhoven. Tijdens de DDW23 presenteren ontwerpers de laatste ontwikkelingen uit de volle breedte van het ontwerpveld. Check out het thema "Picture This" en de must see tips van BNS Crisp!

Dutch Design Week (DDW) lanceert het thema voor DDW23: Picture This. “Op het eerste gezicht een onschuldige oproep, maar stel je nu eens écht voor dat we blijven leven zoals we nu doen… wat voor wereld zien we dan over 20, 50, 100 jaar? Picture This is een dringende oproep om dat beeld onder ogen te komen en het tij te keren. Daarbij is de inzet van ontwerpers onontbeerlijk, die andere denkrichtingen en de uitzonderlijke kracht van visualisatie inbrengen”, meldt DDW in een persbericht.

Picture This
Het thema Picture This doet een beroep op ieders voorstellingsvermogen en viert de verbeeldingskracht van ontwerpers. “We kunnen ons allemaal iets voorstellen bij waar we nu als samenleving en met de planeet op afstevenen. Hoe kan of moet dat anders? Er komt zoveel op ons af dat het ons kan overweldigen. Maar we zijn het verplicht aan onszelf en de toekomstige generaties om te focussen op wat er nodig is en actie te ondernemen.”

Het thema doet ook een beroep op ontwerpers zelf: esthetiek en schoonheid zijn ongekend krachtige manieren om de deur naar betekenis te openen en mensen in beweging te brengen. Ontwerpers zijn experts in het formuleren en visualiseren van andere perspectieven, waardoor ze mensen mee kunnen nemen in een proces van verandering en verlamming kunnen doorbreken.

The best of all weeks
Dat is wat Dutch Design Week in 2023 wil bereiken: de best mogelijke presentatie van ontwerpkracht en daarmee beweging op gang brengen. Tijdens DDW23 presenteren ontwerpers de laatste ontwikkelingen uit de volle breedte van het ontwerpveld. Picture This laat volop ruimte voor verwondering én toont hoe verandering eruit kan zien. DDW23 vindt plaats van 21 t/m 29 oktober 2023 in Eindhoven.

Meer informatie via de website van Dutch Design Week.

Bron: DDW

Dit waren de must see’s van 2022 ; binnenkort verschijnen hier de tips voor 2023!

  1. De Kazerne is een must-see. De Kazerne is een oude marechausseekazerne die is omgetoverd tot een restaurant annex expositieruimte. Altijd prikkelende ontwerpers en exposities.
  2. Nieuw terrein, Kanaaldijk Zuid, daar zijn Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk neergestreken. Zij hebben in 2019 een oude gemeenteloods tot werkplaats, studio en tentoonstellingsruimte verbouwd met Faam Architecten.
  3. Graduation Show 2021 Design Academy daar zie je altijd een paar ontwerp pareltjes die over een paar jaar de prijzen gaan winnen.
  4. Zoek de ontwerpers op en laat je verrassen, loop niet van A naar B etc. Kijk b.v. eens bij Ontwerpduo in hun nieuwe onderkomen aan de Gashouder 13.
  5. Studio RENS op het terrein van Piet Hein Eek, een design studio waar kleur altijd een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces is.
  6. Bezoek dus niet de grote, voor de hand liggende locaties. Ga eens kijken op het nieuw ontwikkelde NRE terrein.
  7. Broeinest, dé materialenbibliotheek van Nederland. Gedurende de DDW neemt Broeinest je mee in het ontwerpen en realiseren van duurzame interieurs voor de toekomst. Zij bieden een inspirerend en actueel programma aan met workshops en een interactieve lunch X learn gericht op duurzaamheid. Hiervoor moet je je wel inschrijven.
  8. Piet Hein Eek heeft een hotel geopend, houd in de gaten of je dat ook kunt bezoeken tijdens DDW!
  9. Tip van Jelena: Ga jij naar Dutch Design Week? Check dan de site https://designopen.nl/. De tofste designers van Eindhoven hebben zich hierin verenigd en organiseren ook eigen events. Ze hebben een interactieve kaart met alle ontwerpstudio’s die meedoen. Mis ze niet!
  10. Raw Color: wat hebben textiel, kleur en de klimaatverandering gemeen?

Onderstaande tips zijn ook zeker een bezoekje waard!

Home of Design – Kazerne
De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerde alumni van de Design Academy Eindhoven. Kazerne Design Award 2021 winnaar Teun Zwets.
Genomineerden: Noor Bootsma, Miya Fassbender, Niall Keville, Benjamin Motoc, Paulien Nabben, Marie Panken, Tadeas Podracky, Teun Zwets.

A LOTT OF SPACE – Piet Hein Eek in Strijp T+R
De Sofa die met je meegroeit.
Als er iets niet statisch is dan is het voor ons leven, dus waarom zijn onze meubels dan zo passief? A LOTT OF SPACE creëert haar eerste circulaire en flexibele bank die met je mee groeit zodat het altijd in jouw nieuwe levensfase past en in de circulaire wereld die we samen bouwen.

Als flexibele stadsbewoners verhuizen we heel wat af met elkaar. Helaas verhuizen onze meubels vaak niet met ons mee. Veel van onze meubels passen namelijk niet in onze volgende levensfase of ze zijn het vaak niet eens meer waard om mee te verhuizen vanwege de slechte kwaliteit #fastfurniture.

Dus dat kan slimmer!
Om die reden zijn we begonnen met ieders meest geliefde meubelstuk, de bank.
Aan de ene kant is het ons doel om een bank te creëren die perfect past in het leven nu. Het creëren van een flexibele en comfortabele bank die met de gebruiker mee kan groeien en zich makkelijk aan kan passen als het leven daarom vraagt. Huisfeestje, verhuizing, gezinsuitbreiding deze bank past zich aan.

Aan de andere kant is het ons doel om een bank te creeren die voor een hele lange tijd met ons mee gaat. We hebben de bank zo ontworpen dat elk element los van het ander makkelijk schoon te maken, te repareren en/of te vervangen is. Alle modules die we terug nemen worden gecheckt, opgeknapt en gereinigd zodat ze een volgende levenscyclus mee kunnen via ons koop of (toekomstig) huur systeem.

My home my office | Strijp T+R
My Home Office, het tuinkantoor als ontwerp an Cosmas Bronsgeest en Bart Berkhout, bidet rust en privacy aan huis, maar niet in huis. Het ontwerp is elementair, doch ingetogen, waarbij de materialisatie naadloos aansluit bij de functie van het object. Ongestoord in een serene omgeving werken.

Een thuiswerkplek, maar niet in huis.
Een thuiswerkplek niet in huis, maar in de buurt van je woning. Dat is het idee achter het tuinkantoor My Home Office. Het tuinkantoor is er voor particuliere en zakelijke klanten die op zoek zijn naar een luxe thuiswerkplek om ontspannen te werken. Een bedrijfskantoor in uw tuin met een modern design, volgens de laatste trends. Gemaakt van duurzame materialen, met details in zwart staal en een marmoleum vloer. My Home Office is een officieel gepatenteerd ontwerp.Lidewij Edelkoort x InaMatt Kazerne 2020 © Ralph Roelse

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Ga met BNS Crisp naar de DDW | 27 oktober | Eindhoven

Wil jij in één dag de hoogtepunten van de Dutch Design Week zien en netwerken met collega’s uit het vak? Stap samen met ons op de fiets voor een inspirerende route door Eindhoven waarbij we diverse DDW-locaties en -exposities bezoeken.