De groene estafette | Heidi Willems

Hoi, ik ben Heidi Willems. Ik ben met mijn bureau PURE styling al zo’n 15 jaar werkzaam op het gebied van trends & duurzaamheid, fotostyling, retail styling en interieurontwerp. Toen Carin me vroeg of ik ambassadeur duurzaamheid wilde worden dit jaar, leek me dat wel wat. Een mooie kans om mijn passie voor duurzaamheid meer uit te dragen. Omdat ik het belangrijk vind. En omdat ik er blij van word.

Het roer om
Ik geloof dat ik niet meer hoef uit te leggen dat er grote veranderingen nodig zijn in de wereld. Hoe we met de aarde omgaan is niet o.k. Gelukkig zien steeds meer mensen dit en zijn met name jonge ontwerpers en bedrijven bezig met innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Ik denk dat we als interieurontwerpers een mooie rol kunnen hebben in deze ‘shift’ die nodig is. Ik wil als ambassadeur duurzaamheid graag laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat je altijd iets kunt doen. Elke maand kun je hier een blog lezen van een tof duurzaam merk, product of ontwerper. Ik mag starten met een kleine introductie.

Reageer gerust en ook tips van leuke merken zijn welkom.  Ik weet zeker niet alles en leer nog elke dag bij over dit onderwerp. Het is mijn bedoeling jullie te inspireren om er niet te moeilijk over te denken en er gewoon mee aan de slag te gaan!

mixplein slapen op de Duurzame Woonbeurs, met o.a. Auping bed en Cartoni kast (styling & fotografie door mij)
mixplein slapen op de Duurzame Woonbeurs, met o.a. Auping bed en Cartoni kast (styling & fotografie door mij)

De klant centraal
Naar mijn mening begint een duurzaam interieur ontwerp bij het goed uitoefenen van ons vak. De klant centraal stellen. Een goed en kwalitatief ontwerp maken dat klopt bij de klant. Een interieur creëren waar ze jaren mee vooruit kunnen.

Hergebruik
Ik hoor interieurontwerpers vaak zeggen dat ze het liefst ‘carte blanche’ starten, met andere woorden: alles mag nieuw aangeschaft worden. Als ontwerper begrijp ik dat. Maar het is niet zo duurzaam.

Ik probeer dus altijd echt open te staan voor wat mensen mee willen nemen in het nieuwe ontwerp. Vaak kan het wel; je kunt een meubel of accessoire repareren, opknappen,   herstofferen of upcyclen. Je kunt het een andere functie geven of een compleet andere look. Of allebei.

New Kintsugi repair kit door Humade (humade.nl), : gerepareerd en upcycled

kastje van Holy Scrap: upcycled tweedehands (styling & fotografie door mij)

Ook gebruik ik graag vintage in een ontwerp, als dat tenminste bij de opdrachtgever past. Een compleet nieuw interieur ontwerpen is makkelijker, maar juist door bepaalde ‘beperkende’ uitganspunten kom je vaak tot een meer out-of-the box en bijzonder resultaat.

Materiaalgebruik
Natuurlijk zullen er ook nieuwe meubels gekocht moeten worden of maatwerk gemaakt moeten worden. Hierbij let ik goed op materiaalgebruik en productie.
Natuurlijke materialen en low impact materiaal zoals gerecycled materiaal zijn een goed uitgangspunt.


flax chair van Christien Meindertsma voor Label / Breed: innovatief natuurlijk materiaal
Moduplus: circulaire modulebank (styling & fotografie door mij )

 

Productie
Het is goed altijd de hele productiecyclus in je achterhoofd te houden: Waar komt de grondstof vandaan? Waar wordt het product vervolgens geproduceerd? Door wie? In welke omstandigheden? Hoe komt het hier naartoe? (C02- uitstoot)
Kan het vervolgens goed gerecycled worden?
Dit stuk is best ingewikkeld maar ik heb gemerkt dat als je vragen gaat stellen je in ieder geval een stuk bewustzijn creëert bij de producent. En je leert er zelf ook altijd weer van.
Je hoeft het niet perfect te doen, alles wat je kunt doen is meegenomen!

Heidi
Heidi op Instagram: @purestyling. Meer info: purestyling.nl

In februari
Volgende maand lees je hier het verhaal van Diederik  Jonkers van Cantor circulair meubilair. Diederik werkt als circulair adviseur voor Cantor waar ze de brug leggen tussen duurzame productontwerpers en de zakelijke markt zoals interieurarchitecten en projectinrichters. Dit met als doel interieurs mooier voor het oog van de klant, prettiger werken en duurzamer voor ons allemaal te maken.