‘Zwart…, niet bepaald de funfactor onder de kleuren’. | Column van Kim van Savooyen

“Zo open en kwetsbaar en toegankelijk als wit kan zijn, zo sterk en gesloten is zwart. Kim van Savooyen schreef een column over de kleur zwart voor Deco Business.

‘Zwart…, niet bepaald de funfactor onder de kleuren’

“Zo open en kwetsbaar en toegankelijk als wit kan zijn, zo sterk en gesloten is zwart. Als we aan deze kleur denken dan komen er vrij snel negatieve zaken naar boven die uit onze taal voortkomen. Denk aan: een zwarte lijst, een zwart schaap, een zwarte bladzijde in de geschiedenis, in een zwart gat vallen. We kunnen zwart gemaakt worden, zwart werken, zwart voor de ogen zien op zwart zaad zitten en zwartgallig zijn.” 

“Bij de reflectie van al het licht zien we een wit voorwerp. Om die reden wordt zwart als geen kleur gezien vanuit de natuurkunde, omdat zwart de afwezigheid van licht is. Als al het licht wordt geabsorbeerd door een voorwerp of materiaal zien we zwart. Hierdoor zijn zwarte objecten warmer dan witte. Denk maar aan een zwarte auto in de zomer. Maar ook aan zwarte materialen in architectuur, die nu steeds meer toegepast worden. Dit draagt zeker niet bij aan het tegengaan van de opwarming van steden.” 

Iets oneindigs
“Bij ons is zwart de kleur van de dood en in het Oosten is dat de kleur wit. Komt dit door het kleurloze van zwart en de opstelsom van alle kleuren in wit als iets oneindigs? Dit zou kunnen verklaren dat het merendeel van de bevolking in het Westen denkt dat alles na de dood stopt, terwijl men in het Oosten sterk gelooft in het leven na de dood.”

Industriële look
“In het Westen is zwart ook een mannelijke kleur, gereserveerd en krachtig. Een kleur om serieus te nemen, die respect afdwingt en linkt naar autoriteit en macht. Gedachtes en gevoelens worden niet gedeeld. Strijken de vrouwen nog met een traditioneel wit strijkijzer maak het zwart en….Hier zie ik nog veel kansen om bepaalde producten een stoer imago te geven! Al een aantal jaren zien we heel sterk de trend van zwarte stalen deuren in het interieur. Deze zorgen voor een industriële look en feel. Ook zwarte keukens, badkamers en slaapkamers kom je vaker tegen. Helemaal daar waar we niet te afhankelijk zijn van daglicht, is zwart goed uit te proberen. Hoewel het ruimtes wel kleiner maakt.” 

Optelsom van kleuren
“Daarom is het juist daar interessant om met lichtarmaturen te werken, die niet alleen naast letterlijk licht geven ook lichtere accessoires uitlichten. Bedenk wel dat mat zwart weinig vlekken laat zien en dat op hoogglans zwart alles zichtbaar is. 
Ik kan het als kleurliefhebber natuurlijk niet nalaten om ook aandacht te vragen voor 50 tinten zwart, door een toefje kleur en leven toe te voegen aan het zwart. Het leven bestaat tenslotte bij licht, de optelsom van alle kleuren.”

Kim van Savooyen ontwerpt aansprekende interieurs voor de zakelijke en particuliere markt. Ze is gespecialiseerd in kleur.

Bron: Deco Business

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

SALONE DEL MOBILE 2021 GAAT DOOR: 5 TOT EN MET 10 SEPTEMBER

De beursorganisatie van de Salone del Mobile heeft gisteravond bekendgemaakt dat de editie van 2021 alsnog gaat plaatsvinden en wel van 5 tot en met 10 september. Deze 59e editie van de wereldvermaarde meubelbeurs in Milaan zal in het teken staan van innovatie en een uniek karakter, aldus de organisatie.

WOONTREND 2021 | PICK YOUR CHERRIES

Traditionele systemen hebben door onder meer de multi-layered society en digitale transformatie hun langste tijd gehad. Ook de corona crisis heeft de mogelijkheden van online communicatie vleugels gegeven.

the substitute | bns crisp

Introducing the Substitute

The Substitute is a platform of sustainable brands and professionals in the field of interior design and renovation. The platform offers consumers overview, inspiration & knowledge in the area of sustainable living so that they can easily make sustainable choices.