‘Veel materialen worden nog niet gebruikt, omdat we die een beetje raar vinden’

Een must have voor iedere interieurprofessional: ELLE Decoration: Material Futures 2023! Lees meer over deze interessante speciale editie.

In november 2023 gaf hoofdredacteur van Elle Decoration Evelien Reich een Trend Talk, genaamd Future Materials in het ETC Design Center Europe in Culemborg. Samen met gastsprekers André Toonen, Ori Orisun Merhav en Pascal Lindhout werd de nadruk gelegd op het belang van duurzaamheid en milieubewustzijn in de interieurindustrie.

“Wij willen bij Elle aandacht besteden aan materialen en dat doen we, zeg ik eerlijk, met wisselend succes”, zegt Evelien Reich. De hoofdredacteur legde uit dat het lastig was om in de reguliere edities het belang van duurzame materialen goed te belichten. “Het is een puzzel die we niet gelegd kregen.” Vandaar dat Elle Decoration nu met een speciale uitgave is gekomen, Material Futures, die de nadruk legt op innovatie, milieubewustzijn en de toekomst van materialen in de interieurindustrie. “Met de interieurbranche zijn we in dezelfde fuik geschoven als de modebranche. Waarom gaan we zo gehaast door materialen heen?” Reich legde uit welke stappen genomen moeten worden om richting een duurzamere toekomst te gaan.

bron YouTube en elle decoration

Enhancing existing

Er zijn al erg veel bedrijven die stappen ondernemen om materialen of producten te hergebruiken. Denim bijvoorbeeld is een groot export product in Nederland. Bedrijven als Levi’s en G-Star hebben zich ingezet om oude spijkerbroeken te recyclen tot nieuwe producten.

Extending life

Tarkett produceert tapijttegels die na verloop van tijd ingeleverd kunnen worden om hergebruikt te worden. 15 jaar geleden hebben ze dit opgezet, maar nu worden er pas producten ingeleverd. Het kost veel tijd voordat deze processen op gang komen. “We moeten aan de bak met z’n allen”, zegt Reich.

Experimental journey

Veel potentiële materialen worden nog niet gebruikt, omdat we die als maatschappij “een beetje raar vinden”, aldus Reich. Sporen van paddenstoelen bijvoorbeeld, kunnen worden gebruikt voor isolatie. Glazuur voor aardewerk kan worden gemaakt van urine. “Ik ben daar zelf nog niet… maar het is goed het te onderzoeken,” grapt Reich. Wellicht in de toekomst worden deze materialen sociaal geaccepteerd.

Exploring the future

Hoe gaat dit in de toekomst? Op dit moment wordt er in laboratoria geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Vazen die worden gemaakt van algen, stenen van schelpen, er is erg veel mogelijk. “Wij werden er heel blij van om deze editie te maken, maar dan zijn we er nog niet. We moeten deze informatie met elkaar delen”, zegt Reich.

Bron: wonen360

Meer informatie:
Elle Decoration
www.elle.com

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen