Salone del Mobile “een symbool van een nieuwe Renaissance”

De speciale editie van het designfestival van dit jaar, Supersalone, hoopt ontwerpers verbinding te bieden na een jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest.

Preview: Salone del Mobile keert terug om een ​​”nieuwe Renaissance” in Italiaans design te markeren

De speciale editie van het designfestival van dit jaar, Supersalone, hoopt ontwerpers verbinding te bieden na een jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest.

Salone del Mobile keert in september terug naar Milaan met een speciale editie van het jaarlijkse festival. Salone, dat gewoonlijk rond april werd gehouden, was een van de eerste grote designevenementen die vorig jaar werd uitgesteld – en uiteindelijk geannuleerd – toen het coronavirus Italië overspoelde.

Supersalone, dat plaatsvindt van 5 tot 10 september, zal zowel digitale als fysieke elementen combineren in een poging om meer dan 400 merken zowel persoonlijk als internationaal te laten zien. Merken zullen exposeren in vier paviljoens in Milaan, terwijl producten beschikbaar zullen zijn om te bekijken en te kopen op een op maat gemaakt online platform. Ontworpen door een multidisciplinair team dat de academische wereld, architectuur en design omvat – waaronder Lukas Wegwerth en Elisa Pasqual – hoopt de hybride beurs een “symbool van een nieuwe Renaissance” te worden, aldus de organisatoren.

Zoals eerdere festivals duidelijk hebben gemaakt, is design belangrijk voor de economie en innovatie van Italië. Dit jaar zal die relatie worden gekenmerkt door de aanwezigheid van de president van het land, Sergio Mattarella, op de dag van lancering – een “bewijs, zoals altijd, van het feit dat de Salone een van de drijvende krachten achter de Italiaanse economie is”, zegt de beurs.

Een “vrolijke reactie”

Stefano Boeri

Curator Stefano Boeri noemt de beurs een “vrolijke reactie” na de strijd van het land met COVID. Italië heeft meer dan 4 miljoen gevallen geregistreerd en ongeveer 130.000 sterfgevallen als gevolg van de ziekte . (Het land heeft momenteel een oranje beoordeling voor reizigers uit het VK.) Boeri, oprichter van zijn gelijknamige architectenbureau, wijst erop dat het de eerste “grote Italiaanse beurs” is sinds de pandemie vorig jaar het land trof. “In zo’n moeilijke tijd in onze geschiedenis hebben we de moed, de passie en de vrijgevigheid van de beste Italiaanse zaken en creativiteit verzameld”, voegt hij eraan toe.

Hoewel het formaat uniek zal zijn, zijn veel thema’s een voortzetting van eerdere Salone-iteraties. Duurzaamheid en circulariteit staan ​​opnieuw centraal op de beurs. Lange, parallelle sets zijn ontworpen door Andrea Caputo, terwijl gemeenschappelijke ruimtes zijn ontworpen door Stefano Boeri Interiors. In samenwerking met multidisplinair ontwerper Wegwerth bevatten de systemen geen losse componenten, minder materiaal en zijn ze volledig recyclebaar. Alle spaanplaatpanelen zijn gemaakt van volledig gerecycled hout, terwijl eerlijke meubels in de toekomst worden hergebruikt voor verschillende evenementen. De tentoongestelde producten zullen proberen de “veranderingen die inherent zijn aan de hedendaagse sociale structuur” te weerspiegelen, zegt het Salone-team, door te voldoen aan de behoeften van individuen in een snel veranderende meubelmarkt.

Een weergave van Supersalone

Als een manier om de “groene referenties” van het evenement te symboliseren, heeft Salone samengewerkt met de Milanese schoneluchtgroep Forestami om 100 bomen op het festival te planten. Het bos – dat linde-, essen-, eiken- en bloeiende pruimenbomen bevat – doet mensen misschien denken aan Es Devlins Forest for Change op de London Design Biennale van dit jaar (hoewel Devlins installatie meer dan 400 bomen bevatte). Na Supersalone worden de bomen opnieuw geplant in het grootstedelijk gebied van Milaan.

Het festival zal ook proberen de verloren tijd in te halen. Een van de tentoonstellingen, The Lost Graduation Show, toont werk van designstudenten die tussen 2020 en 2021 zijn afgestudeerd. De tentoonstelling, samengesteld door Anniina Koivu, zal ongeveer 170 studentenprojecten van 48 designscholen over de hele wereld samenbrengen, waarbij thema’s als mobiliteit worden onderzocht. , medisch en sportgericht ontwerp. Ondertussen zal Take Your Seat de “meest iconische van alle designobjecten” verkennen: de stoel. Met meer dan 100 verschillende stoelen in vier secties, zal de tentoonstelling onderzoeken hoe het object “de waarde van goed design” kan synthetiseren, zeggen organisatoren. Het is samengesteld door Nina Bassoli.

1964 stoel, ontworpen door Zanuso Sapper

Een derde tentoonstelling – The Makers Show – zal meer gericht zijn op de toekomst van design. Studio’s en werkplaatsen, evenals laboratoria en start-ups die design en experiment samenvoegen, zijn gevraagd om een ​​project bij te dragen dat tot doel heeft een “collectief beeld op te bouwen van de start van de kunst van onafhankelijk ontwerp en de richting die het inslaat”, aldus aan het festivalteam.

Supersalone zal ook sprekers als de Duitse kunstenaar Carsten Höller, de Italiaanse mixed-media kunstenaar Paola Pivi en ontwerpstudio Formafantasma hosten als onderdeel van het talks-programma. Door middel van een reeks lezingen en gesprekken zal de line-up thema’s verkennen als de circulaire economie, onderwijs en milieu-impact van design. Net als bij de tentoonstelling en de hoofdshow zullen de talks en lezingen virtueel beschikbaar zijn.


Supersalone vindt plaats van 5-10 september 2021 op het beursterrein van Milaan in de wijk Rho. Meer informatie over tickets is beschikbaar op de website van Salone del Mobile .

Bron: Designweek

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

BNS Crisp lid Monique Dickhaut levert bijdrage aan SBS6-programma GreenMakeOver

Monique Dickhaut is eigenaar van No Waste decoration. De Hoofddorpse streeft naar een wereld waar interieurdesign en circulariteit hand in hand gaan. Creatief als Monique is, ging zij aan de slag met deze restmaterialen, die zij liever pareltjes uit de container noemt. Komende zondag is ze te bewonderen in het televisieprogramma GreenMakeOver van SBS6.

Japanse Meesters | Muurmeesters

Muurmeesters staat al jaren bekend om de prachtige collectie reproducties van Hollandse Meesters, iets waar ze heel trots op zijn. Maar er is meer in

Dit zijn de keukentrends voor 2021

Rotpunkt is blij om in 2021 een uitgebreide serie nieuwe keukenontwerpen en innovaties aan te kunnen bieden, die duurzaam worden geproduceerd en origineel van ontwerp zijn. Een indruk van de trends die men volgend jaar kan verwachten.