Juist nu, handig om te weten

Updates tweede noodpakket COVID19

24 juni 2020

Met het zomerreces voor de deur stuurt de taskforce culturele en creatieve sector vandaag een brief aan de Tweede Kamer met nieuwe cijfers over de verwoestende effecten van de coronacrisis voor de sector en een schets met contouren van een herstelplan voor de culturele en creatieve sector. De brief is gericht aan een zeer brede groep Kamerleden: woordvoerders cultuur, binnenlandse zaken, economische zaken, sociale zaken, financiën, met afschriften aan de bewindslieden OCW, BZK, EZK, SZW en Financiën. Lees de brief in het ledendeel terug, onder 'Documenten'.

Lees hier het artikel uit Volkskrant van vandaag terug.

Op donderdag 12 maart 2020 kondigde het kabinet aan dat vanwege coronamaatregelen de theaters, musea, bioscopen en andere culaskforce opgericht met de koepels: Creatieve Coalitie, Federatie Creatieve Industrie, Federatie Cultuur, het Erfgoedplatform en Kunsten ’92. Aan de taskforce zijn ook toegevoegd de VVTP (Vereniging Vrije Theater Producenten), de VVEM (Vereniging van Evenementenmakers), de Federatie Auteursrechtbelangen en de Popcoalitie. Een groot aantal brancheorganisaties, beroepsverenigingen en ondersteunende instellingen is aangesloten bij de werkzaamheden van de taskforce.

Op woensdag 24 juni om 16.00 uur geven leden van de taskforce een update. Wat is de actuele problematiek in de sector? Welke steun is nu nodig en wat is het perspectief? Wat zijn de stappen richting het cultuurdebat in de Tweede Kamer op 29 juni? Blijf het verslag hier volgen en blijf op de hoogte.

12 juni 2020

In de TOGS zijn definitief geen aanpassingen meer te verwachten. Wel loopt onderzoek naar ingediende incorrecte SBI-codes door.

Lees hier de brief van Mona Keijzer.


Nieuw noodpakket (met ingang van 1 juni 2020) zet streep door automatisch geld
Bedrijven die het tijdens de coronacrisis goed doen terwijl hun concurrenten het zwaar hebben, krijgen nier langer geld van de overheid. In het tweede steunpakket dat het kabinet op 19 mei 2020 presenteerde, worden alleen nog ondernemingen geholpen, die het echt nodig hebben.

In het eerste pakket konden bedrijven nog 4000 euro tegemoetkoming in de vaste lasten krijgen als ze tot een bepaalde categorie behoren. Daarnaast hoefden zij slechts te verklaren – dus niet te bewijzen - dat ze minimaal 4000 euro omzetverlies dachten te lijden en eenzelfde bedrag aan vaste lasten kwijt te zijn.

Deze regeling, de Tegemoetkoming ondernemers, getroffen sectoren COVID-19 (TOGS), keert in het tweede pakket niet terug.

Wat komt er voor in de plaats?
Daarvoor in de plaats komt een regeling die meer op maat is gesneden, en die ook hoger kan uitvallen. Afhankelijk va de omzet kan de maximale tegemoetkoming oplopen tot maximaal 20.000 euro per kwartaal, ofwel circa 6700 euro per maand.

Wat moet je doen om voor deze nieuwe TOGS regeling in aanmerking te komen?
Om in aanmerking te komen, moet het omzetverlies 30% of meer zijn. Hoewel de TOGS dus wordt ingeruild voor een nieuwe regeling, zet het kabinet de andere twee reddingsboeien uit het eerste noodpakket wel door.

Over Tozo
Zo kunnen zelfstandigen die inkomen hebben verloren een beroep blijven doen op de tijdelijke overbrugginsregeling zelfstandige ondernemers. Zelfstandigen die minder dan 1500 euro (paren) of 1050 (alleenstaanden) aan inkomen hebben, krijgen een aanvulling. Nieuw is wel dat er ook naar het inkomen van de partner wordt gekeken. Is dat hoger dan het sociale minimum, dan is er geen recht op een uitkering.

Ook de noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) krijgt een vervolg. Hierbij neemt de overheid maximaal 90 procent van de loonsom over van getroffen bedrijven.

Mocht je nog vragen hebben check dan de volgende website of bel met 0800 2117 van de Kamer van Koophandel. Of doe hier de KvK corona regelingencheck om te ontdekken waar jij voor in aanmerking komt en wat je hiervoor moet doen.

Bovenstaande informatie is voor het laatst geactualiseerd op 20 mei 2020


Inmiddels is bekend geworden dat de overheid ook voor zzp-ers een regeling treft. Hoe pak je dit als stylist het beste op?Storm of corona; risico’s horen bij het ondernemen, maar sommige zijn buitensporig. Wij doen ons best om jullie daarbij te helpen.

Welke regelingen zijn er voor zzp-ers die te maken hebben met minder omzet en wat kun je doen? De Kamer van Koophandel ondernemersadviseurs geven tips!

Doe er als interieurprofessional je voordeel mee. Deze twee tips zijn mogelijk het meest relevant:

  • Tozo inkomensondersteuning en leningen
  • Uitstel betalen belastingen.

Kijk voor meer informatie op https://www.kvk.nl/corona/

Of bel met het KvK coronaloket: 0800 2117.


Bovenstaande informatie is voor het laatst geactualiseerd op 30 juni 2020

Delen via:

Ook lid worden?

BNS Crisp is dè Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten, interieur en vastgoed.

kortingen op trainingen, beurzen en events

je portfolio op onze site

een uitgebreid netwerk van ruim 350 leden