Japanse Meesters | Muurmeesters

Muurmeesters staat al jaren bekend om de prachtige collectie reproducties van Hollandse Meesters, iets waar ze heel trots op zijn. Maar er is meer in de wereld en ze laten ons graag inspireren om een nog gevarieerder aanbod te maken.

Koson
In 2019 werden er speciaal voor de vt wonen&designbeurs schitterende ontwerpen gemaakt voor hun nieuwe product, de ronde Muurmeesters; een aantal prenten van de meester-schilder en prentenkunstenaar Ohara Koson (1877 – 1945). Koson is voornamelijk beroemd geworden als ontwerper binnen de Shin Hanga stroming. Een stijl waarbij traditionele Japanse onderwerpen en tradities, zoals vissen, vogels en bloemen samensmolten met de westerse klare lijn uit die periode.

Muurmeesters is nog steeds enthousiast over de prenten van vissen die zij vorig jaar reproduceerden en daarom is er speciaal voor de digitale vt wonen&designbeurs 2020 een nieuwe, uitgebreide collectie met intrigerende werken van Ohara Koson samengesteld. Zijn hoogwaardige prenten zijn prachtig gedetailleerd in veelal rustige kleuren. De eenvoud van de ontwerpen brengen de ruimte vooral rust, kracht en verfijning.

Het leven van Ohara
Ohara werd geboren als Ohara Matao rond 1877 en begon rond 1890 op jonge leeftijd met zijn schildersopleiding in Ishikawa, gevolgd door een studie bij Suzuki Koson waarvan Ohara de naam overnam: Ohara Koson. Tijdens de Russisch-Japanse oorlog maakte hij vele prenten en verdiende daar zijn geld mee. Later gaf hij les aan de Tokyo School of Fine Arts. De Amerikaan Ernest Fenellosa, een collega van deze kunstacademie, spoorde Koson aan om weer traditionele kunstwerken te maken van houtsneden en Ohara specialiseerde zich in Kachō-e.

Hij heeft vele verschillende zegels en handtekeningen gebruikt in zijn schildersjaren. Ohara Shoson, Ohara Hoson, Shoson Ohara, Hoson Ohara, Ohara Koson, ze zijn allemaal dezelfde persoon. Ohara stierf in Tokyo in 1945.

Het werk van Ohara Koson
Koson’s eerste werken waren veelal illustraties en verslagen van oorlogen, daarna legde hij zich toe op het maken van (houtsnij)prenten van vogels en bloemen (kachō-e). Hij werkte samen met verschillende uitgevers, waaronder Watanabe Shōzaburō. Zijn werk signeerde hij met Koson, Shōson en Hōson. Met name door de samenwerking met de uitgever Watanabe Shōzaburō werden zijn prenten wereldwijd bekend doordat zij Ohara’s werk in het buitenland onder de aandacht brachten. Met name in de Verenigde Staten was zijn werk erg populair.

Kachō-e
Het Japanse woord kachō-e staat voor het afdrukken van vogels en bloemen middels houtsnijwerken. Koson Ohara is de bekendste prentkunstenaar in deze beweging. Door zijn opleiding en ervaring lijken de prenten van hem op aquarellen. Zijn vakmanschap was zeer groot maar de ambachtslieden van de uitgever Watanabe die het snijwerk uitvoerden en afdrukken maakten, waren kunstenaars die minstens zoveel respect verdienen. Zij werkten samen als een hecht team. De ontwerpen van Ohara zijn soms uitgevoerd / afgedrukt met andere kleuren, daarom is het niet vreemd een ontwerp tegen te komen met verschillende kleuren.

Fluweel en goud
Muurmeesters biedt uitvoeringen in zacht fluweel omrand met prachtige gouden lijsten, een combinatie die de Japanse prenten een chique, anders-dan-anders, WoW effect geeft. De Japanse reproducties krijgen zo dynamische kleurcontrasten en een hoog aaibaarheidsgehalte.

Beursaanbieding
Van 1 t/m 31 oktober 2020 staat de vt wonen & designbeurs website en de socials helemaal in het teken van de woonmaand. Van 1 t/m 10 oktober vinden er ook allerlei inspirerende, online happenings plaats. Bekijk vanaf 1 oktober de prachtige Muurmeester collectie van Ohara Koson en maak gebruik van de beursaanbieding. En wie weet hangt er binnenkort ook een echte Japanse Muurmeester aan de muur.

Bekijk hier alle Japanse meesters.

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Dit zijn de kersttrends van 2020

Kerst anno 2020 is natuurlijk veel meer dan een boom in huis halen. Deze winter dompelen we alle hoeken en gaten van onze stads-, buiten- of huurwoning onder in de kerstsferen. Van woonkamer tot de keuken, het terras en zélfs de slaapkamer. Meer is niet altijd beter? Echt wel.