Het NCS (Natural Colour System) kleursysteem

HET NCS (Natural Colour System) KLEURSYSTEEM

NCS is misschien wel één van de bekendste kleursystemen, het is een universele kleurtaal.

Dit systeem is ontwikkeld in Stockholm (Zweden) en wordt internationaal toegepast. Deze kleurtaal is een geweldig hulpmiddel om kleuren te kiezen en met elkaar te combineren.

Wat ons betreft, is bijgaande informatie en het webinar, dan ook een echte aanrader voor iedere interieurprofessional.

De NCS Kleurnotatie

Hoe werkt het NCS systeem en wat zegt de NCS kleurnotatie? Hieronder leggen wij stap voor stap de logica van het NCS kleursysteem en de NCS kleurnotatie uit.

Het NCS systeem begint met zes elementaire kleuren, die door mensen als “zuiver” worden waargenomen. Deze zes elementaire kleuren corresponderen met de waarneming van kleur in onze hersenen. De vier chromatische elementaire kleuren zijn Geel (Y), Rood (R), Blauw (B) en Groen (G). En de twee niet chromatische elementaire kleuren Wit (W) en Zwart (S). Alle andere kleuren kunnen worden beschreven aan de hand van visuele gelijkenis van de elementaire kleuren. Deze gelijkenissen zijn de elementaire attributen (geelheid, roodheid, blauwheid, groenheid, witheid en zwartheid). De NCS notaties zijn gebaseerd op hoeveel een bepaalde kleur op twee of meer van deze zes elementaire kleuren lijken. Wanneer het NCS systeem bekend is, is het mogelijk om de kenmerken van een kleur door zijn notatie te beoordelen. Bijvoorbeeld: hoeveel zwartheid/lichtheid, hoeveel verzadiging, en welke kleurtoon? Deze elementen zijn verwerkt in de kleurcodering (bijvoorbeeld S 2030-Y80R). Dit kleursysteem helpt om kleuren te communiceren, te specificeren, te controleren en te identificeren. De NCS notaties beschrijven de zuiver visuele eigenschappen van de kleur.

DE NCS COLOUR SPACE

In het drie-dimensionale model, die de NCS Kleurenruimte wordt genoemd, kunnen alle denkbare oppervlaktekleuren worden geplaatst. Hierdoor kan een nauwkeurige NCS notatie worden gegeven.

Om de kenmerken van kleur gemakkelijker te begrijpen, is de dubbele kegel verdeeld in twee tweedimensionale modellen, de NCS Kleuren Cirkel en de NCS Kleurendriehoek.

Lees meer over het NCS kleurensysteem en bekijk het webinar

 

 

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

MUURMEESTERS en FRANS HALS MUSEUM starten unieke samenwerking

Het vermaarde Frans Hals Museum en Muurmeesters gaan een unieke samenwerking aan om oude kunst van Haarlemse schilders toegankelijk te maken. De twee Haarlemse organisaties brengen samen de nieuwe collectie hoogwaardige reproducties ‘Haerlemsche Meesters’ voor aan de muur: thuis, op kantoor of in de horeca. Topstukken uit de collectie van het Frans Hals Museum behoren hiermee ook tot de officiële collectie van Muurmeesters.

Groeiende interesse in kunstbloemen

Kunstbloemen genieten een toenemende belangstelling van de consument. De meest populaire soorten kunstbloemen en kunstplanten zijn de roos, magnolia, pioenroos en berenklauw. Qua kleuren zijn roze en wit favoriet.

Pantone kleurtrends van 2000 tot 2021

Kleurengigant Pantone heeft sinds 2000 een jaarlijkse voorspelling voor de kleur van het jaar onthuld, gekozen op basis van diepgaande trendvoorspellingen, evenals sociaaleconomische omstandigheden, levensstijl en politieke invloeden, zoals mode, entertainment en reisbestemmingen.