Groenbranche Trends 2025

Bloemenbureau Holland presenteert de Groenbranche Trends voor 2025. Deze bevatten alles wat je wilt weten over de laatste trends in bloemen en planten. Ook lees je hoe deze trends terug te vinden zijn in het interieur.

Voor 2025 ontwikkelde het Bloemenbureau Holland vier stijltrends voor de sierteeltsector. De stijltrends zijn allemaal gebaseerd op de huidige tijdgeest, maar hebben verschillende aspecten als uitgangspunt. De Groenbranche Trends ontwikkelden zij niet alleen, maar in samenwerking met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster.

De tijdgeest als vruchtbare bodem

Het begint allemaal met goed inzicht in de tijdgeest, voor 2025 heel passend ‘Tilting Perspectives’, oftewel veranderend perspectief gedoopt. Centraal staan nieuwe perspectieven op alle problemen en crises die op ons afkomen. We hebben behoefte aan een hoopvolle blik op de toekomst, ook al zijn de problemen serieus. Stilzitten is geen optie meer, maar tegelijkertijd zijn we bang dat te nemen maatregelen onze basisbehoeften zullen aantasten. Wat zijn we bereid om op te geven? 

Vier stijltrends voor 2025
De volgende vier stijltrends 2025 zijn een reactie op deze tijdgeest.

 1. Slow Life
  Een van de stijltrends binnen de Groenbranche Trends 2025 heet Slow Life. De trend refereert aan onzekere tijden waarin soms de behoefte bestaat om de wereld kleiner en overzichtelijker te maken. Thuis in onze eigen kleine bubbelvinden we veiligheid, vertrouwen en verbinding. Zo verminderen we eenzaamheid en verharding, ook in onze omgeving. We voelen ons verantwoordelijk voor het klimaat en onze gezondheid en werken hier actief aan. Of we nu conservatief of progressief zijn, binnen Slow Life willen we erbij horen in onze kleine bubbel en de wereld vanuit ratio benaderen.
 2. Unique Utopia
  Een van de vier stijltrends hierbinnen heet Unique Utopia. Het uitgangspunt voor deze trend is dat de verschillende crises ons naar de keel grijpen en een domper zetten op het dagelijkse leven. Deze beklemmende toestand willen we op de korte termijn ontvluchten, dus rekken we grenzen een beetje op, op zoek naar plezier, creativiteit en vrijheid. Unique Utopia verbeeldt dit sentiment: luxe, grootsheid, kleurrijk en imposant zijn wat de klok slaat.
 3. Cosmic Future
  Eén van de vier stijltrends die vallen onder de Groenbranche Trends 2025 heet Cosmic Future. Een stijltrend die refereert aan een toekomst waarin verbinding centraal staat. We zoeken naar nieuwe, gemeenschappelijke normen en waarden in onze multiculturele samenleving en gaan armoede en kansenongelijkheid te lijf. Het nieuwe ‘wij’ ontstaat waar grenzen vervagen. Grenzen op gebied van gender, nationaliteiten en status. Binnen deze sociale transitie spelen educatie en gelijke behandeling belangrijke rollen. We verbinden door samen een nieuwe maatschappij te creëren. Niet alleen voor onze eigen bubbel, maar voor de hele samenleving.
 4. Radiant Energy
  In deze stijltrend van 2025, die valt onder de Groenbranche Trends 2025, staat technologie centraal, die zorgt voor een nieuw optimisme. Als antwoord op een steeds complexere wereld maken we het dagelijkse leven simpeler. Daarvoor gebruiken we bijvoorbeeld artificial intelligence (AI). We denken logisch en rationeel na en gaan vervolgens praktisch aan de slag om dingen te veranderen. Niet piekeren, maar versnellen, aanpakken en dingen anders doen. Deze flexibiliteit, daadkracht, pragmatisme en veerkracht geven een positief, hoopvol gevoel. Het gebruik van technologie zoals AI leidt zo niet alleen tot het ontwikkelen van nieuwe materialen en technieken, maar dus ook tot frisse ideeën en gedachtengoed.

Bron: Bloemenbureau Holland

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Nieuwe collectie | MONDiART x BNS Crisp

In mei 2021 zijn BNS Crisp leden Sharon Roest, Karen Verhoeven en Inge Schuller aan de slag gegaan met het ontwerpen van een Scandinavische en moderne collectie voor MONDiART.