Dutch Design Week 2020 presenteert live studio expo’s & uitgebreid online programma

Na uitgebreid overleg met de ontwerp community, belangrijke partners en relevante instanties, hebben we vanuit Dutch Design Foundation (DDF) besloten om Dutch Design Week (DDW) 2020 door te laten gaan. Het gaat hierbij om een combinatie van een fysiek en online festival, waarbij relevante matchmaking voor de ontwerpers centraal staat. De ontwerpers en hun studio expo’s zijn voor beperkt publiek te bezoeken op vooraf geplande momenten. Het grote publieksevenement zal daarnaast online plaatsvinden.
Elk jaar in oktober presenteren zo’n 2600 ontwerpers hun werk tijdens de negendaagse Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Verspreid over verschillende locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW jaarlijks onder andere exposities, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. DDW behoort tot de top drie internationale design evenementen en trekt gebruikelijk bezoekers uit binnen- en buitenland.

Een DDW zoals we dat gewend zijn, met meer dan 350.000 bezoekers, grote centrale locaties en diverse georganiseerde vervoersopties, blijkt op basis van de huidige omstandigheden niet realistisch. Overleg met de Gemeente Eindhoven en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft dit beeld bevestigd. Zodoende hebben wij samen met de ontwerp community een scenario voor een compacte ‘live’ DDW ontwikkeld.
Geen groots ‘live’ publieksevenement
Concreet betekent dit dat DDW20 geen ‘live’ publieksevenement kan zijn. Het is vanwege het coronavirus niet verantwoord grote hoeveelheden bezoekers door de stad te laten gaan, en daarmee de druk op het openbare leven in Eindhoven enorm te verhogen. Daarop aansluitend willen we drukte vermijden waardoor de samenkomst van grote groepen mensen in binnenlocaties niet realistisch en veilig is.

“Hoewel we hier uiteraard al langer rekening mee hielden, valt het onvermijdelijke besluit ons zwaar”, zegt DDF directeur Martijn Paulen. “Al 19 jaar bouwen samen met onze ontwerp community, partners en vrienden, maandenlang met volledige overgave aan ‘De Week’ in oktober. Een week die zich ieder jaar opnieuw laat kenmerken door kwaliteit, vernieuwende design inzichten, toekomstgerichtheid en een rijkheid aan waardevolle ontmoetingen en inspiratie. Een besluit als dit heeft daarom een enorme impact op deze dynamiek. Op de ontwerpers en makers, op onze partners, maar ook op de brede keten van toeleveranciers en uiteraard de loyale bezoekers.”

Samen met de ontwerp community hebben we daaom gezocht naar een goede oplossing. Martijn: “We beseffen ons dat het lastige tijden zijn voor heel de ontwerpsector. Juist daarom willen we samen met de ontwerp community het podium voor hen bouwen. We hebben er zin in! Wij realiseren ons daarnaast ook dat veel collega’s deze kans niet is gegund.” Rive Roshan, DDW19 © Max KneefelDutch Design Week 2020
Voor de fysieke variant van DDW20 focussen we op een bottom-up ‘studio expo-model’, gericht op relevante ontmoetingen tussen de deelnemende ontwerpers en professionele bezoekers. Dit betekent dat deelnemers zich vanaf 15 juni kunnen aanmelden. Na goedkeuring kunnen zij in oktober de deuren van hun eigen studio openen of participeren op een andere beschikbare locatie, enkel voor bezoek op afspraak. Daarmee gaan we terug naar de kern waar vanuit DDW ooit gestart is en blijven wij trouw aan ons DNA; voor de ontwerper.

Naast de bovengenoemde studio expo’s worden alle deelnemers dit jaar ook met een virtuele deelname zichtbaar op een sterk verbeterd digitaal DDW platform. Hier bieden we ook ruimte aan ontwerpers en partners die niet fysiek in Eindhoven kunnen deelnemen. We zullen onze internationale PR en Media activiteiten vervolgens inzetten op basis van het totale DDW20 programma, met aandacht voor zowel ‘live’ als online deelnames.

Omdat we willen dat dit virtuele programma meer is dan enkel een digitale vertaling van een fysieke DDW, werken we op dit moment aan sterke online formats waaronder virtuele DDW Talks, verschillende livestreams, video’s en meer. Op die manier zorgen we voor een groter relevant bereik voor deelnemende ontwerpers.

“Wij kijken er naar uit om DDW20 met de ontwerpwereld en al haar creatieve vermogen tot een onvergetelijke editie te maken. Zowel ‘live’ als online. Wij zullen dit vanuit de kern van ons DNA ondersteunen en er alles aan doen om dit te faciliteren,” aldus Martijn. Advies Veiligheidsregio
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft aangegeven DDF te zien als betrouwbare partner en dat gaan we zo houden. Wij zullen er op toezien dat alle randvoorwaarden, beperkingen en regels strikt worden nageleefd door iedereen die zich bij DDW20 aansluit. We kunnen niet in de toekomst kijken en ieder besluit is gemaakt met de kennis van nu. De gemaakte keuzes kennen dus een voorbehoud. Indien de geldende Covid-19 beperkingen door de landelijke of lokale overheid worden verzwaard of verlicht omdat de situatie daar om vraagt, zullen wij daar adaptief mee omgaan. Zelfs in een vergaand scenario van tijdelijke lockdown. Van iedereen die met ons meedoet verwachten wij datzelfde adaptieve vermogen.

Concreet betekent dit dat alle deelnemers per afgesproken tijdslot een maximum aantal bezoekers krijgt toegewezen op basis van het netto beschikbare vloeroppervlakte van de exporuimte (10, 30, 100). Daarnaast zal er een maximum aantal DDW bezoekers per dag gelden om druk op de stedelijke infrastructuur te voorkomen. De exacte protocollen worden nog uitgewerkt.

Deelnemers gaan expliciet akkoord met het naleven van de geldende Covid-19 restricties. Wij zullen er als organisatie alles aan doen om hen daarin zoveel mogelijk te faciliteren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van digitale tools voor het plannen van de studio bezoeken en inzet van duidelijke communicatiemiddelen om de spelregels helder te maken.

Advies Raad voor Cultuur 2021
Vorige week maakte de Raad voor Cultuur in zijn advies aan Minisiter van OCW, Ingrid van Engelshoven, bekend dat DDF vanaf 2021 onderdeel uitmaakt van de nationale culturele basis infrastructuur. In het advies wordt de ambitie van de organisatie geloond en wordt bevestigd dat DDW heeft bewezen consequent kwaliteit te leveren en daarbij relevant te zijn voor de sector. “Wij ervaren het daarom ook als een grote verantwoordelijkheid om de middelen uiterst zorgvuldig in te zetten voor de ontwerp community door het bieden van een in toenemende mate internationaal podium, het maken van relevante verbindingen voor ontwerpers, het vooruithelpen van talenten en inspireren van bezoekers en potentiële opdrachtgevers. Vanaf 2021, maar binnen de mogelijkheden ook zeker dit jaar al”, aldus Paulen.

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

CO-WORKING SPACE IVY OFFICE KIEST BETONLOOK TEGELS VAN FLOORIFY ALS PROJECTVLOER

BNS Crisp partner Floorify heeft betonlook tegels en op die manier spelen ze in op de interieurtrend van het moment: naadloze oppervlaktes met een heel natuurlijk effect. Door hun sterkte en beperkte dikte zijn ze ideaal voor renovaties. Floorify vinyl planken en tegels klikken makkelijk in elkaar; je legt ze zwevend en hoeft ze niet te verlijmen. Snijden, klikken en klaar!

Groots Groenevent voor interieurprofessionals over duurzaamheid en levend groen

Het zat al langere tijd in het vat, maar eindelijk is het zover: een gezamenlijk event van groenplatform Bloemenbureau Holland en interieurprofessionalnetwerk BNS Crisp. De eerste editie van het Groots Groenevent, dat op 21 maart wordt georganiseerd in de inspirerende en duurzame kwekerij van The Orchid Growers, gaat in op de thema’s duurzaamheid en levend groen en biedt interieur-, retail- en groenprofessionals direct toepasbare kennis en inspiratie voor een groenere (leef)omgeving! Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar.