De Nederlandse steden staan vol schitterende bomen, in het westen van Nederland staan zelfs meer bomen in steden dan in bossen. Zoals velen wellicht al weten zijn bomen van vitaal belang voor mensen. Ze produceren zuurstof, slaan CO2 op, vangen fijnstof op, verkoelen, houden water vast en spelen een grote rol in de biodiversiteit. Maar bovenal zijn bomen een symbioot voor de mens en houden mensen van bomen omdat ze vaak vele generaties meegaan en respect afdwingen. Hoe ouder bomen worden hoe effectiever ze deze rol kunnen vervullen. Deze rol is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoeveelheid blad die een boomkroon heeft. Hoe meer blad, hoe meer fotosynthese, hoe meer zuurstof, hoe meer CO2 opslag, hoe beter de vochthuishouding in de stad.
Zoals ik al schreef staan de meeste bomen in Nederland in stedelijk gebied, daar komt dus ook de grootste houtoogst vandaan. Volgens Probos wordt er jaarlijks in Nederland 3,3 miljoen kubieke meter hout geoogst. Daarvan komt 48% uit stedelijk gebied, 26% uit bossen en 26% uit zogenaamde agroforrestry (windsingels e.d. ). Ruim 1,5 miljoen kuub hout uit stedelijk gebied dus. Zo’n 1,5 miljoen kubieke meter hout dat als laagwaardig bestempeld wordt en vrijwel geheel vermalen wordt als biomassa. Slechts een enkele bijzondere boomstam vindt zijn weg naar een houtzagerij.
Stichting Stadshout zet zich inmiddels ruim 10 jaar in om het beleid van de gemeente te wijzigen in een circulaire houtketen. Als het aan ons ligt gaat er geen snipper hout meer de stad uit; onze allereerste actie in 2009 heette dan ook toepasselijk ‘Geen boom de Pijp uit’.
BNS Crisp leden kunnen het hele blog hier lezen.
Let op; om de link te openen dien je ingelogd te zijn.

Crisow von Schulz
Van Woustraat 70 in Amsterdam