De groene estafette | Occony

Bij Occony doen we het anders, wij geloven in een wereld waar meubels zijn gemaakt van gezonde, duurzame en herbruikbare materialen. Occony produceert duurzame designmeubels voor zowel de zakelijke- als de thuismarkt.

Occony | Duurzaam Dutch Design

Ieder jaar weer komt ‘Earth Overshoot Day’ een stapje dichterbij. Na deze ‘overschrijdingsdag’ gaan we in het rood, we gebruiken dan meer ecologische grondstoffen dan de natuur kan opwekken. Of de berekening achter deze dag nou tot in de puntjes klopt weet ik niet, maar de boodschap is duidelijk. We zijn de aarde onomkeerbaar aan het verbruiken.

Ik herinner me de eerste reclamespotjes nog van ‘een beter milieu begint bij jezelf’ (Postbus 51 – 1991), toen was het besef er al dat écht iedereen een steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Er is in de afgelopen 30 jaar natuurlijk veel veranderd, maar in sommige sectoren zijn nog maar weinig veranderingen zichtbaar.

Een van deze sectoren is de meubelindustrie. Een serieuze sector met een omvang van ongeveer 4,5 miljard in Nederland (CBM). Een industrie die nog steeds voor een groot gedeelte draait op – niet duurzame – trendgevoelige meubels uit het verre Oosten, die gemaakt zijn van nieuwe grondstoffen.  Dit werd pijnlijk zichtbaar tijdens de eerste fase van de coronapandemie. Terwijl de ‘fabrieken van de wereld’ werden gesloten bleef de vraag alsmaar stijgen. De problemen zijn nog steeds zichtbaar; denk aan de grondstofprijsstijgingen, flinke levertijden & torenhoge containerprijzen.

BNS Crisp leden kunnen in het ledendeel het gehele artikel lezen.

Occony Peak Chair collectie – By Joost van der Vecht

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen