Biophilic Design in de praktijk: Groene wandtoepassingen voor binnen

Biophilic design, een concept dat de verbinding tussen mens en natuur benadrukt, wint snel aan populariteit binnen het interieurontwerp. Deze aanpak integreert natuurlijke elementen in binnenruimtes om het welzijn en de productiviteit te bevorderen. Een van de meest impactvolle toepassingen van biophilic design is het gebruik van groene wanden. Lees hier meer.

Groene Wanden: De Mens-Natuur Verbinding

Groene wanden, ook wel living walls genoemd, zijn verticale, modulaire constructies begroeid met planten. Ze bieden talloze voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en voegen tegelijkertijd esthetische aantrekkingskracht toe aan binnenruimtes.

Biophilic design erkent de diepgewortelde behoefte van mensen om zich verbonden te voelen met de natuur. Door natuurlijke elementen zoals planten, water en natuurlijk licht in binnenruimtes te integreren, ontstaat een omgeving die rustgevend en herstellend is. Deze aanpak vermindert stress, verbetert de concentratie en bevordert het algemene welzijn.

Groene Wandtoepassingen voor Binnen

Groene wanden zijn een krachtige manier om biophilic design te realiseren in woningen, kantoren en openbare gebouwen. Deze levende muren bestaan uit modulaire cassettes waarin planten groeien, vaak ondersteund door een irrigatiesysteem. Verticale groene toepassingen maken efficiënt gebruik van muren, ideaal voor omgevingen waar horizontale ruimte beperkt is.

Voordelen van verticaal groen:

Luchtkwaliteit Verbetering: Planten zuiveren de lucht door schadelijke gassen te absorberen en zuurstof vrij te geven, wat de luchtkwaliteit verbetert. Groene wanden kunnen de luchtvochtigheid met 5% verhogen, en in de winter zelfs tot 17%.

Stressvermindering: Het observeren van groen en de natuurlijke beweging van planten kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen. Onderzoek van Wageningen Universiteit toont aan dat een groene wand mensen zich 71% gezonder, 36% gelukkiger en 65% energieker laat voelen.

Akoestische Voordelen: Groene wanden kunnen geluid absorberen, wat bijdraagt aan een rustigere en meer serene omgeving.

Thermische Isolatie: Planten fungeren als natuurlijke isolatie, reguleren de temperatuur in de ruimte en besparen energie.

Ruimtebesparend: Groene wanden maken efficiënt gebruik van verticale ruimte, ideaal voor omgevingen met beperkte vloeroppervlakte.

Esthetische Waarde: Naast functionele voordelen voegen groene wanden ook esthetische waarde toe aan een ruimte, waardoor saaie of monotone interieurs worden opgefleurd.

Verticaal groen voor binnen

Het gebruik van verticale planten binnenshuis biedt praktische voordelen naast esthetiek. LivePanel biedt een veelzijdige oplossing voor verticaal groen, waarbij klanten hun groene wand volledig naar eigen smaak kunnen samenstellen. Deze groene wanden kunnen tegen zowel nieuwe als bestaande wanden worden geïnstalleerd en voorzien van water via een automatisch systeem of LivePanel TANK.

Handmatig gevulde groene wanden

Het LivePanel PACK is een alles-in-een systeem, verkrijgbaar in vier standaard afmetingen. Dit modulaire systeem maakt het eenvoudig om een plantenwand te installeren, ideaal voor kleinere wandoppervlakken. Het systeem bestaat uit verwisselbare plantcassettes in gootprofielen die fungeren als waterreservoir en handmatig gevuld kunnen worden.

Innovatief groene roomdivider

Voor behoefte aan privacy of ruimtelijke afscheiding biedt de LiveDivider PLUS een warme, levendige en duurzame oplossing, geschikt voor wachtruimtes, spreekkamers en flexibele werkplekken. Dit systeem werkt zonder stroom of batterijen en voorziet de planten via een capillair microvezeldoek vier tot zes weken van water.

Levende schilderijen voor elk interieur

Voor echte plantenliefhebbers die hun hele huis vol zetten met planten, maar niet altijd de ruimte hebben, is er een perfecte oplossing: de LivePicture. Dit unieke systeem combineert innovatie, design en groen op een bijzondere manier. Het levende schilderij bestaat uit verwisselbare plantcassettes en is verkrijgbaar in vier verschillende formaten. Een ingebouwd, slim watergeefsysteem zorgt ervoor dat de planten vier tot zes weken lang voldoende water krijgen, zonder dat er stroom voor nodig is. Het installeren van dit innovatieve, levende plantenschilderij is eenvoudig en snel, met slechts een paar schroeven aan elke muur te bevestigen.

Een kleinere variant van de LivePicture is de LivePicture GO. Dit speelse levende kunstwerk, beschikbaar in drie verschillende kleuren, brengt verticaal groen in je woon-, leer- of werkomgeving. Zelfs zonder groene vingers kun je gemakkelijk voor dit plantenschilderij zorgen dankzij de ingebouwde leegmelder, die aangeeft wanneer het waterreservoir moet worden bijgevuld. Het waterreservoir is groot genoeg om de planten ongeveer vier weken van water te voorzien. De plantcassette zorgt door middel van capillaire werking voor de juiste hoeveelheid water voor de planten.

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Word in de maand februari of maart lid! En ontvang…

BNS Crisp telt inmiddels ruim 325 leden. Die ons team bijna wekelijks voorziet van inspiratie, kennis door kosteloze webinars en events (als dit weer mag) en netwerkmogelijkheden met collega’s uit het vak. Lijkt het je iets, sluit je dan nu aan, ontdek de mogelijkheden en doe mee!

BNS Crisp start op Pinterest!

Pinterest is niet meer weg te denken als digitale inspiratiebron. De categorie Interieur is één van de grootste onderwerpen op dit social media platform. Met onze aanwezigheid op Pinterest borgen wij de voordelen van een volledig lidmaatschap en brengen wij onze leden dichter bij hun doelgroep.