Aantal interieurstylisten in 10 jaar tijd ruim verdubbeld

Het aantal geregistreerde ondernemingen in Nederland met als hoofdactiviteit interieurstylist is inmiddels boven de 11.000 gekomen. Daarmee is het aantal interieurstylisten in tien jaar tijd ruim verdubbeld. De afgelopen twee jaar groeide het aantal jaarlijks met zes procent.

In Nederland staan interieurstylisten hoofdzakelijk geregistreerd onder de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) 74103, wat staat voor ‘Interieur en ruimtelijk ontwerp’. Deze klasse omvat:

  • ontwerp van bedrijfs- winkel- kantoor- en woninginrichtingen en ook het geven van adviezen op dit gebied;
  • ontwerp van objecten en styling binnen bestaande ruimte, interieurdecoratie;
  • ontwerp van exposities, stands en etalages;
  • ontwerp van openbare ruimte, speelplaatsen en straatmeubilair;
  • interieuradvies (ook ten behoeve van woningverkoop).

Deze klasse omvat niet:

  • interieuradvies in combinatie met verkoop;
  • interieurarchitecten, ontwerpen van de bouwkundige inrichting.
Bron: wonen360

Interieurarchitecten staan onder de SBI-code 71112 geregistreerd. Deze klasse omvat het ontwerpen van de bouwkundige inrichting binnen gebouwen, inclusief het ontwerp van de kamerindeling en de bekabeling, eventueel in combinatie met interieurontwerp. In het Handelsregister staan momenteel 1.240 interieurarchitecten geregistreerd. Een deel hiervan zal ook werkzaakheden uitvoeren als interieurstylist.

Momenteel staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel meer dan 11.000 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit “interieur en ruimtelijk ontwerp” ingeschreven (SBI-code 74103). Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van interieurstylisten volgens cijfers van het CBS (SBI-code 74103 als hoofdactiviteit). 

Ontwikkeling aantal bedrijven en vestigingen van interieurstylisten per jaar volgens het CBS.

Interieurstylisten met meerdere bedrijfsvestigingen komen nauwelijks voor. Ten opzichte van het jaar 2014 is het aantal interieurstylisten nu ruim verdubbeld. In de afgelopen twee jaar laten zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een jaarlijkse groei zien van circa zes procent. Over de afgelopen tien jaar zien we een vrij constante groei van het aantal interieurstylisten. Alleen in het eerste corona-jaar stagneerde de groei tijdelijk.

Een interieurstylist

Een interieurstylist is een professional, die expertise heeft in het creëren van aantrekkelijke en functionele interieurs voor woningen, kantoren, commerciële ruimtes en andere omgevingen. De taken/vakgebieden van een interieurstylist omvatten onder meer:

Ruimteplanning
Het optimaliseren van de lay-out en de indeling van een ruimte om de functionaliteit en het comfort te maximaliseren. Dit omvat het bepalen van de beste locaties voor meubels, verlichting en accessoires.
Kleuradvies
Het adviseren van geschikte kleurenschema’s die passen bij de gewenste sfeer en stijl van de ruimte. Dit omvat het selecteren van verfkleuren, behang en stoffen die harmoniëren met de rest van het interieur.
Styling en decoratie
Het selecteren en samenstellen van meubels, decoratieve objecten, textiel, kunstwerken en accessoires om een cohesieve en aantrekkelijke uitstraling te creëren. Dit kan ook het personaliseren van de ruimte omvatten op basis van de smaak en de levensstijl van de bewoners.
Verlichtingsontwerp
Het ontwerpen van een effectief verlichtingsplan dat de sfeer verbetert en functionele verlichting biedt voor verschillende activiteiten in de ruimte. Dit kan het selecteren van armaturen, lampen en de positionering ervan omvatten.
Materialen en afwerkingen
Het adviseren van geschikte materialen, texturen en afwerkingen voor vloeren, wanden, plafonds en andere oppervlakken, rekening houdend met duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetiek.
Budgetbeheer
Het werken binnen een bepaald budget en het vinden van kosteneffectieve oplossingen zonder in te leveren op kwaliteit en stijl.
Samenwerking met andere professionals
Het coördineren en samenwerken met aannemers, architecten en andere vakmensen om het ontwerpconcept te realiseren en ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project naadloos samenkomen.

Over het algemeen streeft een interieurstylist ernaar om de leefruimte te verbeteren door een balans te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en persoonlijke expressie, terwijl hij rekening houdt met de behoeften en wensen van de klant.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl

Bron: wonen360

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Vacature: website beheer en andere praktische taken bij BNS Crisp

BNS Crisp is op zoek naar een nieuw teamlid: iemand die kan ondersteunen bij het ontwikkelen van onze website in samenspraak met de developers, en content kan plaatsen op de website. Ervaring met het besturingssysteem Elementor binnen WordPress is een pré, evenals kennis van SEO. We staan vooral ook open voor jouw ideeën over de invulling van deze rol en zijn we flexibel.