Meer wooncomfort belangrijkste reden verduurzaming

De helft van de Nederlanders heeft in 2020 de woning verduurzaamd. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan. Daarmee komt het totaal op bijna zestien miljoen duurzame aanpassingen in Nederland.

In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens die hun woning hebben verduurzaamd. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

16 miljoen duurzame aanpassingen
De helft van de Nederlanders heeft in 2020 de woning verduurzaamd. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan. Daarmee komt het totaal op bijna zestien miljoen duurzame aanpassingen in Nederland. Gamma is de belangrijkste aankooplocatie voor verduur- zamingsproducten die men zelf installeert. Hier wordt 10% van de aankopen gedaan. Daarna koopt men deze producten het vaakst bij Praxis, Ikea, Hornbach, Karwei, Action, bol.com of Amazon.

Verlichting populairste aanpassing
Drie miljoen huishoudens hebben energiezuinige verlichting in hun woning aangebracht. Daarmee is dit de meest toegepaste verduurzaming aan woningen in Nederland. Daarnaast is bij een op de vijf (21%) woningen de verwarming en bij 16% de isolatie van de woning verduurzaamd. In mindere mate neemt men waterbesparende maatregelen (12%) of maakt men de ventilatie van de woning duurzamer (5%).

Meer wooncomfort belangrijkste reden voor verduurzaming
27% van de huishoudens verduurzaamt de woning omdat ze comfortabeler willen wonen. Financiële motieven spelen ook een grote rol bij de keuze voor verduurzaming. 26% wil namelijk de energierekening verlagen en 21% ziet het als een goede investering in de woning. 20% kiest voor verduurzaming wanneer er al aanpassingen aan de woning moeten worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.

Over Multiscope
Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

Bovenstaande resultaten komen uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Rutger de Haan. In het onderzoek zijn 4.075 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Meer informatie:
Multiscope
www.multiscope.nl

Foto credits: My Lovely Home

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Karwei Stijl & Advies

Vanaf oktober 2020 zijn er in diverse Karwei bouwmarkten ieder weekend BNS Crisp interieurstylisten aanwezig om de Karwei klant te voorzien van professionele interieuradviezen. Het omzetten van ideeën in concrete interieurplannen. De interieur & styling adviseurs van Karwei (lees BNS Crisp stylisten) helpen bij de inrichting, het schetsen, de juiste kleurkeuzes en de aankleding.