De groene estafette | Ricco Fiorito

Laatst fietste ik langs een klein café waar een man druk bezig was met het verbouwen van zijn interieur. Nu zijn kroeg noodgedwongen gesloten is pakt hij de tijd om eens even flink te renoveren. Deze man  in de voorjaarszon vind ik een mooi voorbeeld van waar we ons nu mee bezig moeten houden. Het is tijd om de boel eens flink onder handen te nemen. Met CooLoo proberen wij daarom de interieur en meubelbranche op een ciculaire manier te veranderen.

Een deel van het CooLoo team op Design District 2019, met recht Ricco Fiorito. (Foto Roza Schous)

Mijn naam is Ricco Fiorito en ik heb een hekel aan verspilling. Of het nu om materialen, producten, energie of eten gaat, weg gooien is sund (en sund maakt dik, zeggen ze in Brabant). Beter ga je er creatief mee om. Na een studie Innovation Sciences aan de TU/Eindhoven en enkele jaren in de datacenter- en muziekindustrie kwam ik in contact met Leo Schraven, uitvinder van het gecoate zachtschuim. In zijn werkplaats zag ik voor het eerst zijn flexibele interieurafwerkingen met kurk- en leerafval. Direct was ik getriggerd door de manier van denken om design en producten anders te maken en het hoogwaardig toepassen van afvalmaterialen.

Ondertussen zijn we bijna vier jaar verder en hebben wij op Design District een prijs mogen ontvangen in de categorie Beste Product voor het kurk en leerafval, inmiddels omgedoopt tot CooLLeather en CooLCork. Op het dakterras van een paleis in Milaan tijdens de Salone del Mobile mogen exposeren en is er interesse voor onze concepten en technieken vanuit België, Italië, de VS, Mexico, Colombia en Indonesië en zijn we doende met projecten voor o.a. Philips, PVH (Calvin Klein & Tommy Hilfiger), ASML, VDL en Forbo.

Milaan
Afgelopen jaar stond CooLoo voor het eerst in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Dit jaar zouden wij in samenwerking met Thed Konings onder de naam CooLoo Circular Canopy terug keren op het dakterras van Masterly om met een 12 tal Nederlandse ontwerpers, architecten en fabrikanten onze circulaire boodschap te laten zien. Wij geloven dat stijlvol design en ware kunst gecreërd kan worden op basis van duurzaamheid en circulariteit. Geen lange supply chains met hoge voorraden en incourant materiaal, goedkope arbeid in lage loon landen en CO2 uitstoot door transport. Niet oneindig nieuwe materialen en producten de markt op duwen tegen steeds lagere prijzen omdat we moeten blijven consumeren om de economie draaiende te houden. Maar uitgaan van wat er al is, wat nog functioneel is en wat op een hoogwaarde manier hergebruikt kan worden. In het ontwerp en productieproces rekening houden met mogelijkheden tot lokale reparatie, refurbishment of hergebruik. Nieuwe business modellen waarbij de fabrikant eigenaar en verantwoordelijk blijft voor zijn product.

Maar je voelt hem al aankomen, door de coronacrisis gaat de Salone del Mobile dit jaar niet door. Gelukkig is dat voor ons geen reden om stil te blijven zitten. Duurzaamheid en circulariteit zullen de komende jaren belangrijke items op onze agenda blijven en onze creativiteit en drang naar verandering en verbetering zullen ons blijven voeden.

Sorry, toch corona …
Nu het woord is gevallen wil ik graag met jullie delen hoe wij, net als de kroegeigenaar in de zon, deze tijd pakken om te veranderen. Toen de corona maatregelen bekend werden hebben wij direct actie ondernomen door onze Emotion en Ocean meubels beschikbaar te maken via een nieuwe webshop. Zodat mensen die dit jaar niet op vakantie gaan wel van hun tuin of dakterras kunnen genieten op design meubels. Onze stijlvolle lounge elementen zijn nu zelfs voor 1 seizoen te huren. Zo kan iedereen deze lente en zomer genieten op een duurzame manier. Komen wij na het seizoen de meubels weer ophalen en gedurende de winter repareren of refurbishen met een nieuwe laag afvalmateriaal. Zo kunnen deze meubels eindeloos hergebruikt worden. Hoe circulair wil je het hebben?

Twee zachte Emotion elementen met CooLCork (kurk) en CooLLeather (leer) (foto Will Falize)

Als laatste stip ik een project aan wat mij aan het hart gaat genaamd Quarantainer. Ontwikkeld zodat ouderen en zorgbehoevenden in een veilige quarantaine omgeving weer in contact kunnen komen met hun familie en geliefden. Een tijdelijke container wordt buiten geplaatst en bevat twee ruimtes gescheiden door glas. Door het glas kan men elkaar weer zien en door het geluidssysteem wordt er veilig gecommuniceerd zonder besmettingsgevaar. Omdat wij de noodzaak voelen om ons steentje bij te dragen zijn wij met man en macht weekenden door aan het werken om hier meubilair voor te maken. Oude stoelen en tafels krijgen een tweede leven met onze Econcrete afwerking (beton op basis van afvalmateriaal) en panelen van recycelde wijnkurken aan de wand zorgen voor een aangename akoestiek. Zo kan hopelijk iedereen zoveel mogelijk met elkaar in contact blijven en kunnen wij het samen hebben over de manier hoe wij met materialen, producten en elkaar omgaan. Misschien nu vanuit een Quarantainer maar hopelijk volgend jaar op het dak in Milaan, wellicht zie ik je daar.

De Quarantainer ingericht met refurbished Econcrete stoelen, tafels en akoestische panelen.

In juni

Naar aanleiding van ons aangenaam buurmanschap op de Duurzame Woonbeurs 2019 geef ik het stokje graag door aan Aart Blok. Aart Blok is ontwerper van Moduplus; het meest duurzame modulaire banksysteem met maar 2 elementen die eindeloos kunnen worden (her)gebruikt in heel veel verschillende opstellingen.