Circular Design Class | CIRCO | 17 februari

In deze training word je als ontwerper inhoudelijk opgeleid op het gebied van circular design, pas je dit toe op je eigen case en krijg je inzicht in je rol bij het realiseren van circulaire producten en diensten.

Deze Class is speciaal bedoeld voor creatieve professionals werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, professionele producten en verpakkingen 

Hoe kun je als product- of verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan en uiteindelijke materiaalstromen niet verloren gaan. Nieuwe vormen van (keten)samenwerking zijn hiervoor vereist. Dit vraagt om een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Circular Design Class - Products that Flow - CIRCO

Programma

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens pas je deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd de boeken Products that Last (TU Delft) en Products that Flow en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper opstellen als een change agent voor circulair ontwerpen. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

De workshop bestaat uit:

  • een hele trainingsdag op locatie, waarbij je door twee trainers met inhoudelijke circulaire ontwerpexpertise wordt begeleid
  • een telefonisch coachgesprek, voorafgaand aan de trainingsdag van ca. 45min, waarbij een van de trainers met je bespreekt waar jouw kansen en uitdagingen liggen en waarin een case geselecteerd wordt waar jij mee aan de slag kan.

Voor wie?

Deze Class is speciaal bedoeld voor creatieve professionals werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, kunststof- en professionele producten, verpakkingen, disposables en andere ‘fast-moving consumer goods’ – onder anderen productontwerpers, productmanagers, interieur- en meubelontwerpers, verpakkingsontwerpers, marketeers, productmanagers van verbruiksproducten.

De sector omvat diverse productgroepen zoals professionele producten en – apparatuur, electronics, woon- en modeaccessoires, keuken, meubelen, tuin, speelgoed, verpakkingen, geschenken en promotieartikelen, disposables en andere kort-cyclische verbruiksproducten, zoals medische disposables, cartridges, etc.

Trainers

Siem Haffmans ondersteunt met zijn kennis van duurzaamheid, design, productie, materialen en recycling, bedrijven bij succesvolle productinnovaties. Hij verbindt bedrijven uit verschillende markten aan elkaar zodat die samen winstgevende circulaire oplossingen kunnen realiseren. Vanuit zijn achtergrond als Industrieel Ontwerper (TU Delft) geeft hij al meer dan 25 jaar strategisch advies op het gebied van de transitie naar een circulaire economie. Daarnaast werkt hij als strategisch adviseur bij Partners for Innovation en werkte hij eerder o.a. als onderzoeker bij TNO en als (gast)docent op de Gerrit Rietveld Academie, TU Delft en het Nederlands Verpakkingscentrum.

Jorien Nijmeijer werkte 10 jaar als productontwerper en engineer bij verschillende bedrijven in verschillende sectoren voordat ze in 2019 voor zichzelf begon. Zij wilde zich meer inzetten voor een duurzame toekomst. Vanuit Let’s Go Circulair helpt ze nu start-ups met het ontwikkelen van duurzame circulaire producten en mkb-bedrijven met het verduurzamen van hun product portfolio vanuit circulaire ontwerpstrategieën.


Handige info

Kosten:

€ 320,- (excl. btw)

Deze bedragen zijn inclusief lunch, borrel en een meeneemexemplaar van de publicaties Products that Last of Products that Flow.

Data:

Vrijdag 17 februari, 2023

Tijd:

Van 9:00 tot 17:00 uur

Locatie:

BNO, WG Plein 600, 1054 SK, Amsterdam

Aanmelden

Deze workshop wordt georganiseerd door Circo in samenwerking met BNO. Ook leden van BNS Crisp en andere creatieve professionals zijn hiervoor van harte uitnodigd. Aanmelden kan via de website 

Dit is niet alles

Bekijk meer evenementen

Material District | 8-10 maart | Utrecht

et 150 exposanten, een materialenbeurs van 250 materialen en een lezingenprogramma met 50 sprekers staat hét materialenevent voor (interieur)architecten en R&D professionals volledig in het teken van materiaalinnovaties voor het ruimtelijke domein.

Ambiente 2023 | 3-7 feb | Frankfurt

Nieuwe perspectieven openen onverwachte kansen. Op ‘s Werelds toonaangevende beurs voor consumptiegoederen Ambiente ontdek je de veranderingen in de markt en kijken we naar de toekomst.