De groene estafette | Diederik Jonkers

Interieurproducten met een verhaal
Je zal het misschien wel gelezen hebben, maar sommige meubelfabrikanten kunnen hun levertijd niet nakomen. Niet vanwege eventuele feestdagen, maar vanwege de sluiting van hun fabriek door de impact van het Corona virus. Bizar eigenlijk hè? Jouw project komt hier in gevaar, terwijl het virus zich dáár aan het verspreiden is. Het zou mooi zijn als we niet tot nauwelijks afhankelijk hoeven te zijn van Aziatische productie, zoals die van China. Ik begrijp het wel. De productie is vele malen goedkoper. Maar het draait niet allemaal om geld!

We hebben hier in Nederland alle kennis en mogelijkheden om geweldige interieurproducten te realiseren. En hier maakt CANTOR goed gebruik van. In plaats van dat we aan de lopende band producten vanuit de andere kant van onze wereld leveren, bieden wij alleen lokaal geproduceerde interieurproducten aan. Producten mét een verhaal en waar met aandacht en liefde aan is gewerkt. En niet onbelangrijk; met respect voor mens en milieu…

Even voorstellen..
Mijn naam is Diederik Jonkers, 28 jaar en ik ben werkzaam als circulair adviseur voor CANTOR (circulair meubilair). Ik heb het idee dat ‘bewust zijn’ bij mij is begonnen vanaf mijn geboorte. De opvoeding van geen kauwgum op straat gooien, afval netjes scheiden, je bord leeg eten en zelfs het gebruik van een sodastream is voor mij al gewoontegoed.

Tijdens mijn opleiding tot productvormgever kregen we opdrachten waar we rekening hielden met ons materiaalgebruik en de impact van het materiaal. Toen begon de crisis en duurde het even voordat ik iets met mijn diploma kon gaan doen, maar kreeg ik uiteindelijk vanuit Interstuhl NL & Be een kans. Vandaag de dag ben ik met duurzaamheid aangestoken en maak ik er een sport van om zo bewust mogelijk door het leven te gaan. Geen plastic douchegel fles, mijn kaas ingewikkeld in een doek bewerkt met bijenwas, ik beschik over een eigen windowgarden gemaakt van petflessen, mijn kerstboom (en die van mijn buren) plant ik terug, vlees eet ik nauwelijks, drink mijn koffie uit een voormalig Nutella potje en ik rij met de auto, elektrisch.

Ik besef mij dat het me allemaal gemakkelijk af gaat en dat ik het nog leuk vind ook!! Datzelfde gevoel heb ik bij ons collectief CANTOR. Het is waanzinnig wat er allemaal al mogelijk is en beschikbaar is aan duurzame interieurproducten. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij.

Niet alleen duurzaam, maar ook design
Met CANTOR leggen we de verbinding tussen jonge duurzame ondernemers en de zakelijke markt met als doel: interieurs mooier voor het oog van de klant, prettiger werken en tegelijkertijd duurzamer voor ons allemaal te maken. De producten uit onze collectie zijn gemaakt van bijvoorbeeld grondstoffen die al een eerder leven hebben gehad, materialen die vanwege een kleine afwijking zijn afgekeurd en (natuurlijke) materialen die in ieder geval de potentie hebben om terug te komen in de cirkel. Het leuke van dit alles is dat de keuze van het gebruik van materiaal bij je ontwerp niet ten koste hoeft te gaan van esthetiek.

Stap voor stap, maar waar begin ik? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Wat ik je altijd zal adviseren is, vraag jezelf af of er geen beter alternatief is voor datgene dat ‘gebruikelijk’ is voor jou. Dat kan zowel privé als in je vakgebied als bijvoorbeeld interieurstylist. Waarom zou je nog kiezen voor nieuwe grondstoffen of massaproductie als het ook anders en leuker kan?

In april
Voor de volgende blog geef ik het groene stokje door aan partner van ons collectief Bastiaan Tolhuijs van Tolhuijs Design. Als ontwerper draait hij het hele traject om en ontwerpt vanuit een materiaal in plaats van een materiaal aan een ontwerp te koppelen. Hierdoor kun je veel meer rekening houden met afvalstromen en daadwerkelijk op grote schaal een afvalprobleem oplossen.

Leden kunnen het hele verslag lezen achter de login.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.