Expositie ‘Color Rush’ van Sabine Marcelis | tot 5 mei 2024 | Vitra museum

De presentatie: Color Rush! An Installation by Sabine Marcelis, te zien tot mei 2024, staat geheel in het teken van kleur. Op uitnodiging van het Vitra Design Museum heeft de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis het Schaudepot in één eenvoudig, ingrijpend gebaar getransformeerd door de ongeveer vierhonderd tentoongestelde voorwerpen op kleur te sorteren.

De installatie toont de collectie vanuit nieuwe perspectieven en zorgt voor fascinerende verwijzingen tussen periodes en stijlen en biedt bezoekers tegelijkertijd een overweldigende meeslepende ervaring. De presentatie wordt aangevuld met historische en hedendaagse objecten en documenten uit de museumarchieven, die illustreren hoe ontwerpers uit verschillende tijdperken het onderwerp benaderden.

Bron: Vitra Museum

Onze wereld is vol kleur. De verschillende tinten ervan maken emoties los, helpen bij de oriëntatie, duiden functies of gevaren aan en markeren culturele, politieke, professionele of religieuze identiteiten. Hoewel ieder van ons kleuren op zijn eigen manier waarneemt, hebben alle tijden en culturen symbolen en tradities die zich onderscheiden door specifieke tinten. Dit is een van de redenen waarom kleuren een centrale rol spelen in het ontwerp van interieurs, mode en openbare ruimtes. Maar de kleuren die we kiezen voor onze kleding en huizen onthullen ook persoonlijke voorkeuren en hedendaagse trends. Sommige architecten, kunstenaars en ontwerpers gebruiken hun omgang met kleur zelfs als hun kenmerk – denk maar aan Le Corbusier, Yves Klein of Hella Jongerius.

Als eerbetoon aan de rol van kleur in design in alle periodes en stijlen dompelt de presentatie de Vitra Schaudepot onder in een zee van kleuren, wat een bijna fysieke ervaring oplevert. Bezoekers ontdekken contrasten, tonaliteiten en intensiteiten en leren de toegevoegde werking van materiaal en oppervlak begrijpen. »Colour Rush!« laat zien waarom een zorgvuldige keuze van tinten en schakeringen zo centraal staat bij het ontwerpen van woningen en meubelen in het bijzonder: natuurlijke kleuren suggereren vaak een gezellige sfeer; heldere tinten staan voor onconventionele attitudes; blootgestelde, ongeverfde oppervlakken kunnen een minimalistische of puristische filosofie uitdrukken.

Vitra Design Museum

Bij het nadenken over de vele vormen van kleurgebruik ontwikkelde een aantal ontwerpers hun eigen theorieën en systemen. Bekende voorbeelden zijn onder meer de architect Le Corbusier, die een palet van zorgvuldig geselecteerde tinten bedacht, en de ontwerper Verner Panton, wiens levendige kleuren de hippiesfeer van de jaren zestig en zeventig overbrachten. Fascinerende documenten uit de archieven van het Vitra Design Museum verrijken de presentatie: de schetsen en aantekeningen van Verner Panton laten zien hoe hij aan zijn kleursysteem werkte, terwijl voorbeeldboeken en ontwerptekeningen nieuwe inzichten bieden in de kleurconcepten van Alexander Girard, Hella Jongerius en anderen. Toch zijn kunst en design niet de enige manieren om kleur te benaderen. Vanaf de oudheid tot nu hebben geleerden en wetenschappers geprobeerd gestandaardiseerde systemen te ontwikkelen voor het sorteren van kleuren op basis van hun verschillende kwaliteiten. De voorbeelden die in het Vitra Schaudepot worden gepresenteerd – RAL, Munsell, Pantone Matching Systems – zijn de voorbeelden die onze kleurrijke wereld van vandaag zijn gaan domineren, van bouwmarkten tot artistieke interieurontwerpen.

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis

Het onderzoek naar kleur staat centraal in het werk van Sabine Marcelis, die de presentatie in het Vitra Schaudepot creëerde. Glanzende oppervlakken, pastelkleurverlopen en refracties kenmerken haar ontwerpen. Marcelis heeft naam gemaakt in meubel- en lampenontwerp, maar ook door haar samenwerkingen met merken als Celine of Hem, die ze uitvoert met haar Rotterdamse studio.

Voor »Colour Rush!« heeft de Nederlandse ontwerper samen met de collectieconservatoren bijna vierhonderd objecten geselecteerd die verschillende kleurgroepen vertegenwoordigen en worden getoond tegen doorschijnende achtergronden in verschillende tinten. De resulterende kleurverlopen creëren een meeslepende ervaring die een indrukwekkend inzicht geeft in de collectie van het museum en de kleurrijke geschiedenis van modern design.

There are currently no tickets.
Locatie
Vitra Design Museum Charles-Eames-Str. 2 D-79576 Weil am Rhein
Start datum evenement
21-12-2023