Milan Design Week | Milaan

Van 16 tot 21 april 2024 is het weer tijd voor de Milan Design Week. Ga jij naar de beurs op trek je lekker de stad in. Hier vind je alle info.

Tijdens deze week vindt de belangrijkste en grootste interieur- & designbeurs plaats. En worden de nieuwste collecties en ontwikkelingen gepresenteerd. Buiten de beurs staat heel Milaan op zijn kop en bruist de stad van de exposities, presentaties en andere evenementen. Eigenlijk vaak interessanter en inspirerender dan de beurs zelf. Milaan is even de hoofdstad van design en alles is mogelijk.

Hommes Studio – Salone Del Mobile 2023

Salone del Mobile

Het draait eigenlijk allemaal om de grootste meubelbeurs, Salone del Mobile, die wordt gehouden in de Fiera, het gigantische beurscomplex van Milaan. Hier vind je hallen vol inspiratie en presenteren alle bekende merken hun nieuwste collectie meubels, badkamers, keukens etc. De beurs is indrukwekkend en -zeker als je er nog nooit geweest bent – de moeite van een bezoekje waard. Zorg dat je je vooraf goed voorbereid, zodat je weet welke hallen en exposanten voor jou interessant zijn, de beurs is te groot om alles in een dag te zien.

Maar ook voor ervaren Milaan-gangers is een bezoek aan de beurs een aanrader. De Salone is terug op volle sterkte met een vernieuwde lay-out, een nieuwe beurservaring en een impactvol cultureel programma. En daarnaast vindt dit jaar de Euroluce gelijktijdig plaatst en kun je je laten inspireren op het gebied van verlichting.

Praktisch: De beurshallen van Rho Fiera liggen een eindje buiten de stad en zijn goed per metro (M1) te bereiken. 

S.Project – Lyria – 2023

Fuorisalone

Maar juist Milaan zelf is erg interessant tijdens de Design Week. De stad bruist en vele wijken zijn omgetoverd tot Design District vol met interessante presentaties en installaties. De Fuorisalone is wat Milaan zo bijzonder maakt! Ooit was Zona Tortona de eerste wijk waar lege fabrieken tijdens de designweek galerie werden. Nu vind je door de hele stad interessante plekken. De belangrijkste wijken zijn:

Ook hier geldt er is altijd meer te zien dan je tijd hebt (en dag per district is geen overbodige luxe). Je kunt er natuurlijk voor kiezen je onder te dompelen in alles wat je tegenkomt. Maar wil je zeker weten dat je geen pareltjes mist bereid je dan goed voor.

Beyond the surface – Milaan 2023

Highlights

Om het je makkelijk(er) te maken hebben wij alvast een aantal highlights voor je verzameld. Hieronder vind je een vijf locaties die je echt niet mag missen, maar er zijn er natuurlijk veel meer. In onze must-see bibliotheek, achter de inlog, vind je daarom nog veel meer tips.

Masterly
Tegenover de dom vind je Masterly- the Dutch in Milano. Op een prachtige locatie neemt curator Nicole Uniquole je mee in een wereld van meer dan honderd Nederlandse ontwerpers en bedrijven. Masterly laat een compleet en gevarieerd designveld zien met relevant werk van architecten, meubel-, textiel-, bouw- en accessoirebedrijven, ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden, galeries en vakscholen voor design en interieur.

Alcova
Alleen de locatie is al de moeite waard. Want je wordt verwelkomd in de industriële omgeving van een voormalig abattoir. Maar je komt hier zeker ook voor Alcova zelf waar meer dan 70 projecten waarbij instituten, nieuwe en gevestigde merken, diverse designstudios en talenteen samenkomen. Bezoek hier zeker ook onze partner Leolux.

Rosanna Orlandi
Wanneer je in Milaan bent kan een bezoek aan de galerie van Rossana Orlandi niet missen. En zeker niet tijdens de Design Week wanneer Rossana helemaal uitpakt. Rossana is een gevestigde de naam in de Designwereld en heeft een neus voor talent en mooie spullen. Haar galerie is gevestigd in een pand met prachtige tuin en voelt als een kruip-door-sluip-door waarbij elke ruimte vol staat met prachtige en bijzondere spullen.

Museum Triennale Milaan
Op 15 april opent de vernieuwde Triennale haar deuren en kun jij kennismaken met de tentoonstellingen op gebied van design en architectuur.

Hermés
Het merk dat we vooral kennen van de populaire – maar voor normale mensen onbetaalbare – mode & tassen, heeft elk jaar een prachtige presentatie tijdens de Design Week. In een monumentaal pand in Brera presenteren zij op groteske wijze hun nieuwste collectie van meubels en homedeco.

Inspiratie shoppen

In Milaan zijn veel leuke en bijzondere winkels. Zij liften mee op de populariteit van de Design Week en hebben het is zeker aan te raden om vooral de winkels in de wijken Brera en Garibaldi te bezoeken. Waarbij je conceptstore 10 Corso di Como zeker niet wilt missen.

Roche Bobois – Salone Del Mobile 2023

Praktische tips

  • Boek als allereerste je accommodatie. De locatie hoeft niet in het centrum te zijn, want de presentaties en shows zijn verspreid over de hele stad. Wel handig is het als je locatie vlakbij een metro station of tramhalte zit. Je kan wellicht je accommodatie delen met collega’s, zodat je hier kosten bespaard.
  • Verzamel zelf zoveel mogelijk informatie online (bijv via dezeen of designboom, die al mooie lijstjes hebben gemaakt) en/of zorg dat je je aanmeldt voor nieuwsbrieven van interessante shows en presentaties. Zo blijf je op de hoogte.
  • Doordat alles verspreid over de stad plaatsvindt is het goed vooraf een plan te maken met een goede route, dus bundel een aantal adressen, zodat je gestructureerd door de stad gaat. Houd er rekening mee dat er veel meer te zien is dan je tijd hebt. En je in elk district en op de beurs makkelijk een dag kwijt bent.
  • Wil je alles zien? Dan heb je wel 5-6 dagen nodig. Heb je 2-3 dagen dan moet je keuzes maken. Wij raden je aan om dan in ieder geval de highlights hierboven mee te pakken en het Isola Design District te bezoeken.                           
  • Ben je van plan om naar de beurs Rho Fiera te gaan? Dan raden we je aan om vooral te kijken naar Satelliet, dit is de plek voor jonge ontwerpers en hier zal je veel vernieuwende designs zien. 
Ceramica – 2023
There are currently no tickets.
Locatie
Milaan
Start datum evenement
16-04-2024
Eind datum evenement
21-04-2024