De Stijl van Pastoe

Precies 100 jaar geleden werd de kunstbeweging De Stijl opgericht; jonge kunstenaars als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld ontwikkelden een eigen signatuur rondom eenduidige principes. Streng en vrolijk tegelijk. De stijl van Pastoe is een voortzetting van die zoektocht naar eenvoudige, tijdloze principes. In 2017 eert Pastoe haar creatieve wortels met een serie bijzondere uitgaven van de Vision Cabinet; elke uitvoering is genoemd naar een van de oprichters.

Rond 1917 werd in Leiden de kunstbeweging de Stijl opgericht, gemarkeerd met de uitgave van een eerste tijdschrift. Jonge kunstenaars als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld ontwikkelden een eigen signatuur rondom eenduidige principes. Men ging uit van de primaire kleuren rood, geel, blauw. Daar kennen we de schilderijen van Mondriaan van. Ook in de architectuur werden de Stijl principes toegepast zoals in het Schröderhuis te Utrecht. Rechte vlakken die elkaar doorsnijden om ruimtes te creëren. Later transformeert de strengheid naar een ruimer palet van abstracte vormen en kleurcombinaties.

De stijl van Pastoe is een voortzetting van die zoektocht naar eenvoudige, tijdloze principes. Onze kasten zijn ontwerp experimenten op het snijvlak tussen kunst en architectuur, het werkterrein van de Stijl-beweging. In onze producten is het DNA van die enthousiaste jonge ontwerpers en kunstenaars uit 1917 terug te vinden. Wij vieren dit jaar de oprichting van deze invloedrijke beweging een eeuw geleden. We hebben ons laten inspireren door het werk van Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Gerrit Rietveld. Dit levert een serie bijzondere composities op, genoemd naar de oprichters van de Stijl.

Pastoe werkt samen met een aantal belangrijke Nederlandse musea die een Cabinet opnemen in hun collecties.

  • De Theo is, samen met het schilderij waarop de kast is geïnspireerd, opgenomen in de tentoonstelling ‘’Van Mondriaan tot Dutch Design’’, te zien in het van Abbe Museum in Eindhoven van 24 juni t/m 31 december 2017.
  • De Gerrit is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht en te zien van 4 maart t/m 11 juni 2017.

De kasten zijn vanaf begin mei te bezichtigen bij een aantal van onze vaste verkooppunten in Nederland en in het buitenland.

Via deze link kunt u de volgende bijlagen downloaden:

  • foto's van alle kasten
  • presentatie van de ontwerpen met inspiratie
  • advertentie Volkskrant magazine 22 april 2017
  • prijs-product folder benelux

.

De lancering van De Stijl kasten is gestart met een grote advertentie in de Volkskrant
waarin de Theo een hoofdrol speelt (zaterdag 22 april).

Delen via:

Ook lid worden?

BNS Crisp is dè Beroepsvereniging voor Nederlandse Stylisten, interieur en vastgoed.

kortingen op trainingen, beurzen en events

je portfolio op onze site

een uitgebreid netwerk van ruim 350 leden