Machteld Rijnten

Over de eerste Duurzame Woonbeurs in Nederland
Alle (negatieve) impact die wij hebben is uit ons zicht verdwenen. Wij zien en voelen weinig consequenties van onze daden mits we er hard mee worden geconfronteerd. Netflix komt met documentaires waardoor 1 op de 5 kijkers vegetarisch wordt en een Tiny house is de nieuwe hit in je mid-life crisis, want als de kinderen eindelijk het huis uit zijn kijken we om ons heen en realiseren we ons dat we wel met wat minder spullen zouden willen leven. Er is een overdosis aan yoga en meditatie/zen beschikbaar maar tegelijkertijd doet de Action ook nog steeds goede zaken. Hoe rijmen we dit met elkaar en waar kunnen we zelf positief invloed hebben?

In deze lezing maken we een pas op de plaats om de relatie te leggen met de wereld om ons heen. Vervolgens maken we een deep dive langs de ecosofische denkbeelden van Arne Naess die we inkleuren met veel mooie voorbeelden van duurzame interieurmerken. Want het lijkt soms een zoektocht, maar voor elke wens is er een duurzaam antwoord!

Over één van de initiatiefnemers van de Duurzame Woonbeurs, Machteld Rijnten
Machteld en Marieke zijn de bedenkers en organisatoren van de eerste Duurzame Woonbeurs van Nederland. De 2de editie gaat er zeker komen en op dit moment wordt er hard gewerkt aan de plannen voor een duurzaam woon/expo centrum. Hier kunnen consumenten en ontwerpers straks terecht om kennis en inspiratie op te doen op het gebied van duurzaam wonen & interieur. Ook aan een digitaal platform wordt gewerkt om duurzame innovatie in de interieursector aan te jagen en de community van duurzame ondernemers te versterken.

Machteld (52) is een Creatief Strateeg met een achtergrond in reclame en (digitale) marketing. Al meer dan 25 jaar zet ze zich in om grote merken middels creatieve concepten en interactiviteit te versterken. Na flink pionieren in de internetbranche bij bureaus als Clockwork en Lostboy’s heeft ze ruim 10 jaar zelfstandig haar bureau gerund om er nog 4 jaar ervaring bij platformspeler Macaw aan vast te plakken. Een jaar geleden besloot ze al haar ervaring in te gaan zetten om de interieurbranche te verduurzamen. Hier kunnen ze nog wel wat creatieve pionierspower gebruiken!


Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik hier om alles te bekijken.

Ben je er bij op 22 november? Klik hier om je ticket te kopen!

Toffe weetjes over de Duurzame Woonbeurs

  • Onder het motto re-design + re-use = reduce werd op 4- 5-6 oktober de eerste Duurzame Woonbeurs van Nederland gehouden.
  • Grof huishoudelijk afval is de enige afvalstroom die amper wordt gerecycled en die maar niet minder wordt en deze afvalstroom bestaat voor de helft uit meubels. Dit moet, en kan anders! Gemeente Amsterdam was daarom ook co-financier van de beurs vanuit Afval & Grondstoffen en Circulaire economie.
  • De interieurbranche is alleen al in Europa verantwoordelijk voor het jaarlijks weggooien van : 12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen. (bron Milieucentraal)
  • Op de eerste Duurzame Woonbeurs presenteerden meer dan 40 duurzame interieurmerken, startups en ontwerpers zichzelf aan het publiek en konden bezoekers inspiratie op doen om zowel hun woning als de wereld een stukje mooier te maken.
  • Op de 4 mixpleinen lieten stylisten en interieurarchitecten van BNS & BNI zien wat voor moois er allemaal al mogelijk is op het gebied van een duurzaam interieur. Door het combineren van ecologische verf-en wandafwerking met duurzaam producten en tweedehands (design) kreeg de bezoeker een beeld van hoe een duurzaam interieur er anno 2019 uit kan zien. Een van deze stylisten was Heidi Willems van Pure Styling en lid van BNSCrisp. Op haar mixplein liet zij zien dat een duurzame inrichting ook licht en modern kan zijn.
  • Naast de duurzame merken was er ook een Repair market waar ‘ oude ambachten’ zoals messenslijpen, stofferen en een repair cafe, gecombineerd werden met meer moderne reparatietechnieken zoals het Japanse Kintsugi, waar gebroken keramiek gemaakt wordt door het te repareren met goud.
  • Verder was er een Upcycle gallery, met o.a. vazen gemaakt van oude teenslippers en lampen die bestaan uit oude fietsbanden. Ook waren er workshops & presentaties waarbij de bezoeker meer inzicht kreeg in hoe zij duurzame keuzes kan maken in het interieur